Sea Shepherd Conservation Society werd in 1981 in de Verenigde Staten officieel opgericht in de staat Oregon. Hier aan voorafgaand werd het idee van Sea Shepherd geboren toen kapitein Paul Watson in 1977 de Earth Force Society oprichtte in Vancouver, Canada. De centrale doelstelling van beide organisaties was de bescherming van mariene zeezoogdieren, met als onmiddellijke doel het tegenhouden van de illegale walvisvangst en zeehondenjacht. Later breidde Sea Shepherd haar missie uit tot alle zeedieren.

In 1978 kocht de Society haar eerste schip (een Britse trawler met de naam Westella) met hulp van Cleveland Amory van het Fund for Animals en hernoemde haar de Sea Shepherd. Haar eerste missie was om naar de ijsvelden van Oost-Canada te varen om daar de jaarlijkse slachting van pasgeboren zadelrobben, ook wel whitecoats genaamd, tegen te houden. In datzelfde jaar spoorde de Sea Shepherd de beruchte piratenwalvisvaarder Sierra op en ramde haar in een Portugese haven, waardoor haar beruchte carrière als gesel der zeeën werd beëindigd.

Sinds die vroege jaren heeft Sea Shepherd meer dan 200 reizen ondernomen over de wereldzeeën en onderweg vele weerloze zeedieren verdedigd en gered

1977

April: De wegen van Paul Watson en Greenpeace scheiden zich.

Juni: Watson richt de Earthforce Environmental Society op in Vancouver, Canada. Medeoprichters van Earthforce zijn Starlet Lum, Ron Precious en kapitein Al “ Jet” Johnson (medeoprichter van Greenpeace). De Earthforce Environmental Society is de voorganger van Sea Shepherd Conservation Society. 

1978

Februari: Paul Watson leidt de eerste Earthforce campagne om olifanten te beschermen tegen stropers in Oost-Afrika en om de handel in ivoor en het stropen van olifanten te onderzoeken. Deze campagne bestrijkt Kenia, Tanzania, Somalië, Oeganda en Soedan. De zes man personeel, waaronder Jet Johnson, dr.Bruce Bunting en Cliff Ward, nemen deel aan patrouilletochten tegen stropers en interviewen parkopzichters en jachtopzieners. Earthforce bereidt een verslag voor over het onderzoek en presenteert dit aan het Congres van de Verenigde Staten om hen over te halen een wet te ondersteunen die het stropen op olifanten verbiedt.

September:  Watson heeft een ontmoeting met Cleveland Amory van het Fund for Animals. Cleveland zegt toe dat hij de aankoop van een schip voor een campagne tegen de Canadese zeehondenjacht zal sponsoren.

November-december 1978: Met financiële steun van het Fund for Animals en de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) wordt Watson eigenaar van de Britse trawler Westella en hernoemt het schip de Sea Shepherd. Paul en een kleine groep vrijwilligers brengen twee maanden door met het repareren, uitrusten en verven van het schip, in voorbereiding op de reis naar de Verenigde Staten voor de oplevering. 

1979

Januari: De allereerste reis van de Sea Shepherd onder Watson’s bevel is een reis over de Atlantische Oceaan gedurende twee weken. Het schip arriveert half januari in de haven van Boston. Twee vissers die waren ingehuurd om te helpen bij de oplevering van het schip, proberen het schip te saboteren. Beide mannen worden gearresteerd en van het schip geleid. Daarna begint de bemanning met het klaarmaken van het schip voor de eerste Sea Shepherd campagne.

Maart: De Sea Shepherd is het eerste schip dat naar het ijs gaat om de zeehonden te beschermen. De bemanningsleden van de Sea Shepherd redden meer dan duizend pasgeboren zeehonden aan de oostkust van Canada door hun witte vacht te bespuiten met een onuitwisbare organische verf om ze commercieel gezien waardeloos te maken. Watson en zijn bemanning spuiten rode verf op meer dan duizend zeehonden, voordat ze worden gearresteerd.

April: De Sea Shepherd vertrekt van Boston naar Bermuda om zich klaar te maken voor een campagne om de piratenwalvisvaarder Sierra op te sporen. In de vroege jaren ‘70 werd dit schip vol moordenaars schuldig bevonden aan het zo goed als doen verdwijnen van de complete populatie bultruggen in het Caribische gebied (ondanks een internationaal verbod op de commerciële walvisjacht).

Juni: De Sea Shepherd keert vanuit Bermuda terug naar Boston om bemanning te werven voor de campagne om de Sierra op te sporen.

Juli: Na het infiltreren van de internationale criminele operatie die de activiteiten van de Sierra financiert, neemt kapitein Paul Watson de Sea Shepherd mee de zee op om de piratenwalvisvaarder op te sporen.Hij vindt het beruchte walvisschip in de Portugese wateren. Op 16 juli ramt hij de piraat twee maal en maakt hem onklaar. De Sierra kruipt terug naar het dok in Leixoes, Portugal, en de Sea Shepherd geeft zich over aan de Portugese marine. Het verhaal haalt over de hele wereld de voorpagina’s en legt de bezigheden van de piratenwalvisvaarders bloot. Ook komen de Japanse en Noorse connecties met deze illegale bezigheden aan het licht. De havenmeester oordeelt dat er geen aanklacht zal komen tegen kapitein Watson en zijn bemanning voor de aanval op de piratenwalvisvaarder.

November: Kapitein Watson reist naar Lissabon om daar te ontdekken dat de Sierra in het dok wordt gerepareerd. Ook vindt hij daar uit dat de Sea Shepherd in beslag is genomen, zonder dat er een aanklacht is ingediend en zonder dat er een hoorzitting is geweest. Dit was de beslissing van een Portugese rechter die was omgekocht door de Sierra Trading Company. Pogingen om in hoger beroep te gaan worden geweigerd.

December: Kapitein Watson en zijn bemanning gaan op tweede kerstdag aan boord van de Sea Shepherd en ontdekken dat de Portugese autoriteiten het schip hebben geplunderd. Om te voorkomen dat het schip zou worden overgedragen aan de Sierra Trading Company laten kapitein Watson en boordwerktuigkundige Peter Woof de Sea Shepherd op Nieuwjaarsavond zinken in de haven van Leixoes.

1980

Februari: De Sierra Trading Company geeft meer dan een miljoen dollar uit om de Sierra te repareren. Eigenaar Andrew Behr is van plan om half februari de walvisjacht te hervatten. Zijn plannen worden gedwarsboomd als twee mannen en een vrouw op 6 februari in het holst van de nacht het zwarte water van de haven in Lissabon inglippen. De Sierra wordt tot zinken gebracht zonder dat de bemanning letsel wordt toegebracht en de carrière van ’s werelds meest genadeloze illegale walvisjager is voorgoed aan zijn einde gekomen.

Maart: Om de Sea Shepherd bemanning te beletten om naar de zeehondenjacht terug te keren, wordt kapitein Watson op de eerste dag van de jacht 10 dagen lang gevangengezet voor het verstoren van de Canadese zeehondenjacht in 1979 door deze te benaderen zonder toestemming van de regering. Kapitein Watson wordt bovendien voor de periode van drie jaar van de ijsvlakten en het jachtgebied verbannen.

April: Op 28 april worden de illegale walvisjagers Ibsa I en Ibsa II tot zinken gebracht in Vigo, Spanje. Het tot zinken brengen van deze schepen vestigt de aandacht op de overschrijdingen van de quota die de Spaanse walvisvloot had begaan. Diezelfde maand hangt Sea Shepherd medewerker Jet Johnson overal langs de waterkant in Las Palmas posters op waarop een beloning wordt uitgeloofd van 25.000 dollar voor de vogelvrije walvisvaarder Astrid. De eigenaren van de Astrid kunnen hun eigen bemanning niet meer vertrouwen en halen het vaartuig uit de vaart.

September: Als reactie op de wereldwijde publiciteit naar aanleiding van het zinken van de piraten walvisvaarders in Spanje en Portugal laat de Zuid-Afrikaanse marine de Susan en de Theresa zinken na hen van de eigenaars van de Sierra in beslag te hebben genomen. Alle illegale walvisvangsten in de Atlantische Oceaan komen tot een einde.

Oktober: Kapitein Watson geeft Warner Brothers een optie op de filmrechten voor het verhaal van de Sea Shepherd en de Sierra en haalt genoeg geld op om nog een Yorkshire trawler te kopen in Engeland. De vistrawler St. Giles wordt omgedoopt tot Sea Shepherd II. Het vaartuig wordt van Hull naar Greenock in Schotland verplaatst voor reparaties en om te worden ingericht.

1981

Maart: Kapitein Watson leidt een bemanning met drie zeewaardige kano’s naar de Golf van St. Lawrence, waarmee hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating breekt. Ze bespuiten honderden zeehonden met een onschadelijke blauwe verf. Watson daagt Canada uit om hem te arresteren. Zijn veroordeling uit 1980 wordt later in hoger beroep nietig verklaard.

6 april 1981: Sea Shepherd Conservation Society wordt geregistreerd als een liefdadige organisatie in de Amerikaanse staat Oregon.

Mei: De Sea Shepherd II vertrekt voor haar eerste reis – een reis over de Atlantische Oceaan naar Alexandria in Virginia, om haar klaar te maken voor een campagne naar Russisch Siberië om grijze walvissen te beschermen.

Juni: De Sea Shepherd II doorkruist voor de eerste keer het Panama Kanaal op weg naar Los Angeles en Vancouver om de illegale jacht op grijze walvissen in de publiciteit te brengen.

Juli – augustus:  De Sea Shepherd II documenteert de illegale Russische walvisvangst voor de kust van Siberië en wordt achterna gezeten door de Russische marine. Kapitein Watson keert terug naar de VS met het bewijs van de Russische overtredingen. Dit bewijsmateriaal wordt overgedragen aan het Congres.

September – december:  De Sea Shepherd II ligt aan pier 70 in Seattle voor promotie en fondsenwerving. In december verhuist het schip naar Los Angeles.

1982

Januari: De Sea Shepherd II vertrekt uit Los Angeles naar Honolulu in Hawaï om voorbereidingen te treffen voor een campagne om een eind te maken aan de slachting van dolfijnen op Iki eiland in Japan.

Maart: om een confrontatie met de Sea Shepherd II bemanning uit de weg te gaan nodigt de Japanse regering kapitein Watson uit op Iki eiland om met de vissers te onderhandelen. Kapitein Watson wordt vergezeld door Jet Johnson, piloot van American Airlines, Air France stewardess Mina Fukuda als tolk en filmmaker Peter Brown. Na drie dagen onderhandelen stemmen de vissers van Iki eiland ermee in om de jacht op dolfijnen bij Iki eiland stop te zetten.

Mei: het boek van kapitein Watson; Sea Shepherd, My Fight for Whales and Seals, wordt uitgegeven door W.W. Norton. Het werd geschreven samen met de beroemde journalist Warren Rogers, met een voorwoord van Cleveland Amory.

Mei: Sea Shepherd bemanningsleden uit Ierland kamperen op Iniskea eiland in de Ierse Zee om op te treden tegen de jacht van Ierse vissers op grijze zeehonden. De bemanning slaapt tussen de zeehonden en verstoort daarmee met succes alle pogingen om de zeehonden te vermoorden.

Juni: De Sea Shepherd II keert terug naar Seattle, Washington en Vancouver in Canada om zich klaar te maken voor een campagne om de zeehonden aan de oostkust van Canada te beschermen.

September: Kapitein Watson en bemanningslid Tate Landis zwemmen de Straat van Georgia over, van Nanaimo op Vancouver eiland tot Jericho Beach in Vancouver. De tocht van 56 kilometer is nog nooit eerder gedaan. Hun doel was om de aandacht te vestigen op de Canadese zeehondenjacht.

September: Piloot Jet Johnson (een voormalige gevechtspiloot van de Canadese luchtmacht) bestuurt een vliegtuig voor Paul Watson en Carroll Vogel om zestien grote glazen bollen vol rode verf te laten vallen op het dek van een Russisch spionageschip voor de kust van de staat Washington. Aan elke bol hangt een bericht in het Russisch waarin geprotesteerd wordt tegen de illegale jacht van de Sovjets op walvissen. Een Amerikaans gevechtsvliegtuig achtervolgt het Sea Shepherd vliegtuig, maar piloot Johnson weet aan zijn achtervolger te ontkomen door vlak boven de golven terug te vliegen naar het Canadese luchtruim. Paul Watson wordt als enige van de drie gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van het uitvoeren van gevaarlijke vliegmanoeuvres, ondanks het feit dat hij niet de piloot was. De aanklacht wordt ingetrokken omdat de Russen niet op komen dagen om te getuigen.

Oktober: De Ierse zeehondenjacht wordt beëindigd. De Ierse regering besluit de jacht op grijze zeehonden in de Ierse Zee stop te zetten. Het is een duidelijke overwinning voor de actievoerders van Sea Shepherd.

November: Leden van Sea Shepherd in Schotland verstoren het doden van grijze zeehonden in de Schotse Orkney eilanden. Sea Shepherd leden grissen geweren uit de handen van jagers en beletten fysiek dat er boten aanleggen bij de zeehondenkolonies. De Sea Shepherd Island Trust wordt opgericht om het Orkney eiland Little Green Holm aan te kopen. Eenmaal aangekocht wordt het eiland omgetoverd tot een permanent reservaat voor de grijze zeehonden.

December: De Sea Shepherd II vertrekt uit Vancouver voor een reis naar Grenada, om daar boeken, agrarische en medische voorraden te brengen. Onderweg stopt het schip in Coos Bay, Oregon, San Francisco, Los Angeles en Laguna Beach.

1983

Januari: De Sea Shepherd II vaart voor de tweede keer het Panama Kanaal door, nu onderweg naar Grenada. Het schip levert een lading hulpmiddelen af in St. George te Grenada voordat het doorvaart naar Portland, Maine.

Januari: De bemanning van de Sea Shepherd II heeft de erbarmelijke omstandigheden gezien in de dierentuin van St. George en gaat ’s nachts de dierentuin binnen om alle primaten vrij te laten. Elke aap krijgt kalmeringsmiddelen en wordt in het oerwoud op het eiland vrijgelaten. Kapitein Watson reageert op kritiek op de vrijlating door te zeggen dat Sea Shepherd de apen niet naar Grenada heeft gebracht en dat zijn bemanning niet hulpeloos kon toekijken hoe de dieren mishandeld werden zonder te doen wat nodig was om hun lijden te verlichten. “Trouwens,” zei hij, “deze primaten kunnen onmogelijk meer schade aanrichten dan de primaat Homo Sapiens al aan het eiland heeft toegebracht.

Februari: De Sea Shepherd II ondergaat de laatste voorbereidingen voor een zeehondencampagne in Portland, Maine. Kapitein Watson verschijnt in de Today Show en discussieert met Jim Winters van de Canadese regering.

Maart: De Sea Shepherd II blokkeert de haven van St John’s in Newfoundland en verhindert twee weken lang het vertrek van de Canadese zeehondenvloot. Hierna vaart de Sea Shepherd II naar de Golf van St. Lawrence en begeleidt vier zeehondenschepen weg van de plek waar de zadelrobben hun jongen werpen.

April: De Sea Shepherd II vaart naar de Golf van St.Lawrence en begeleidt drie zeehondenschepen weg van de zadelrobben. De RCMP en de Canadese kustwacht rammen en enteren de Sea Shepherd II in een aanval met traangas op het ijs van Nova Scotia.

Kapitein Watson en negentien bemanningsleden worden aan boord van de Sea Shepherd II gearresteerd en beschuldigd van poging tot verstoring van de Seal Protection Act (Wet ter Bescherming van de Zeehonden) - dwz. het benaderen van een zeehondenjacht op minder dan een halve mijl afstand en het hinderen van het doden van zeehonden.

Juni: De Sea Shepherd bemanning wordt berecht in Perce in Quebec, en veroordeeld voor het schenden van de Seal Protection Act. De politieke agenda om de zeehondenjacht de hand boven het hoofd te houden, blijkt uit de hoogte van de opgelegde straffen. Kapitein Watson wordt veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf wegens samenspanning tot het schenden van de Seal Protection Act, en nog eens 6 maanden voor het schenden van de Seal Protection Act door zich binnen een halve zeemijl van de jacht te begeven. Bovenop de gevangenisstraf van 21 maanden krijgt hij een boete van 75.000 dollar en wordt de Sea Shepherd II in beslag genomen. Ook wordt hem opgelegd dat hij drie jaar lang op geen enkele wijze met geen enkele journalist waar ook ter wereld mag communiceren over welk onderwerp dan ook. Tevens wordt hij voor drie jaar verbannen uit de vijf Oost-Canadese provincies. Scheepswerktuigkundige Paul Pezwick krijgt een straf van 7 maanden en een boete van 7.000 dollar. Alle andere bemanningsleden krijgen een boete van 3.000 dollar elk.

December: Kapitein Watson en Paul Pezwick gaan op 20 december de gevangenis in om hun straf uit te zitten. Het Gerechtshof van Quebec laat beide mannen negen dagen later vrij in afwachting van de beslissing op hun hoger beroep.

1984

Januari: In 1984 besluit het Gerechtshof in Quebec in het voordeel van kapitein Watson en de bemanning van de Sea Shepherd II. De veroordeling van de lagere rechtbank wordt teruggedraaid en de aanklacht vervalt. De Canadese regering gaat in hoger beroep tegen het besluit van het gerechtshof in Quebec bij het Canadese Hooggerechtshof. Dit mondt uit in de voortzetting van de inbeslagname van de Sea Shepherd II. Het vaartuig wordt verplaatst van Charlottetown op Prince Edward eiland naar Halifax in Nova Scotia, en wordt onder bewaking gesteld op de Canadese marinebasis.

Februari: Zonder schip zijn kapitein Watson en zijn bemanning beperkt tot het strand. Onverdroten lanceert kapitein Watson een landgebonden campagne voor de wolven. Hij richt de Friends of the Wolf (vrienden van de wolf) groep op en organiseert een publieke interventie tegen het afschieten van wolven vanuit de lucht in het noorden van Brits Columbia (B.C). In de vijandelijke stad Fort Nelson houdt kapitein Watson een persconferentie en discussieert hij met vierhonderd jagers en pelsjagers in verhitte discussies die het nationale nieuws halen.

Kapitein Watson en Robert Hunter publiceren Cry Wolf! Dit boek over de campagnes tegen de wolvenjacht legt de corruptie bloot achter de wolvenverdelgingsprogramma’s van de regering. Rafe Mair, de voormalig minister van Milieu van B.C, schrijft het voorwoord voor dit boek.

De publiciteit die de wolvencampagnes opleveren, dwingt de minister van Milieu voor B.C, Anthony Brummett, om ontslag te nemen nadat kapitein Watson de minister publiekelijk beschuldigt van corruptie. 

1985

April: Het Hooggerechtshof van Canada bevestigt de uitspraak van het Gerechtshof in Quebec. Het Hooggerechtshof geeft opdracht tot de teruggave van de Sea Shepherd II aan Sea Shepherd. Kapitein Watson ronselt een vrijwillige bemanning om het schip te repareren en haar klaar te maken voor een transatlantische reis naar Europa.

Mei: Sea Shepherd Conservation Society klaagt de Canadese regering aan voor de schade toegebracht aan de Sea Shepherd II tijdens haar tweeëntwintig maanden durende inbeslagname.

Juli: De Sea Shepherd II vertrekt uit Halifax en stopt in St. Pierre en Miquelon voor nog wat reparaties voor haar vertrek naar IJsland. In IJsland levert de Sea Shepherd II een waarschuwing af aan de regering van IJsland om de illegale walvisjacht te stoppen en zich aan de bepalingen van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) te houden. Als een IJslandse krant kapitein Watson vraagt wat Sea Shepherd zal doen als IJsland hier geen gehoor aan geeft, zegt hij dat Sea Shepherd de IJslandse vloot “tot zinken zal brengen”. De Sea Shepherd II wordt onder politiebewaking gesteld. Het bezoek aan Reykjavik is echter een afleidingsmanoeuvre en de bemanning van de Sea Shepherd II houdt zich bezig met het in kaart brengen van de haven en het lokaliseren van de walvisverwerkingsfabriek in Hvalfjordur.

Augustus: De Sea Shepherd II vertrekt uit IJsland richting de Deense Faeröer eilanden om op te treden tegen de slachting van grienden. Kapitein Watson en zijn bemanning ontmoeten de premier van de Faeröer eilanden en waarschuwen hem dat Sea Shepherd Conservation Society een campagne zal lanceren om de illegale jacht op grienden door de bevolking van de Faeröer eilanden tegen te gaan.

September tot december: De Sea Shepherd II verlaat de Faeröer eilanden richting Londen, Engeland. Het schip is klaar voor een hulpmissie naar Ethiopië in samenwerking met Band Aid. Kapitein Watson en Bob Geldof hebben jaren daarvoor samen voor de Georgia Straight, een alternatieve krant, gewerkt. Met toestemming van de Handelscommissie wordt de Sea Shepherd II volgeladen met dieselvaten om aan de hulpkonvooien in Ethiopië te bezorgen.

December: Na vertrek uit Londen wordt de Sea Shepherd II naar de haven van Brest in Frankrijk gesommeerd door de Engelse Handelscommissie. De Handelscommissie is van bureaucratische gedachten veranderd en een nieuwe regulering verklaart dat de Sea Shepherd II geen geregistreerd vrachtschip is en daarom geen hulpgoederen mag vervoeren. Het schip moet naar Plymouth om de lading te lossen. Als kapitein Watson de Handelscommissie vraagt om een uitzondering te maken om humanitaire hulp te kunnen bieden, zegt de verantwoordelijke ambtenaar dat er nooit uitzonderingen worden gemaakt. Kapitein Watson herinnert hem eraan dat de soldaten die in Dieppe werden opgepikt tijdens de Tweede Wereldoorlog terug naar Engeland werden gebracht op schepen die niet geregistreerd stonden als passagiersschepen. De ambtenaar antwoordt hierop dat als hij de leiding had gehad, ze zonder juiste registratie geen passagiers hadden mogen vervoeren.

1986

Juni: De Sea Shepherd II vertrekt uit Plymouth richting Malmö in Zweden om de bijeenkomst van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) bij te wonen.

Juli: De Sea Shepherd II verlaat Malmö voor de Deense Faeröer eilanden om de jacht van de bewoners op grienden te documenteren en te hinderen. Kapitein Watson zendt een team van vijf bemanningsleden om de regering te ontmoeten. Alle vijf worden ze gearresteerd en zonder aanklacht vastgehouden. De Sea Shepherd II weigert om de Faeröer wateren te verlaten tot de bemanning wordt vrijgelaten. De bewoners reageren hierop door hen aan te vallen met geweervuur en traangas. Een kogel slaat in het schip, enkele centimeters van het hoofd van kapitein Watson vandaan, en onmiddellijk beveelt hij de bemanning van de Sea Shepherd II om het schip te verdedigen met waterkanonnen en kannonen geladen met chocolade- en citroentaart vulling. De aanvallers komen vernederend genoeg onder te zitten met smurrie en de Sea Shepherd II ontsnapt met documentatie over de walvisjacht en een dramatische confrontatie. Het incident is gefilmd en wordt uitgezonden in een prijswinnende documentaire van de BBC genaamd ‘Black Harvest’ (zwarte oogst).

September: De Sea Shepherd II keert terug naar Bristol in Engeland voor reparaties en onderhoud.

November: Activisten van Sea Shepherd keren naar IJsland terug en ondernemen actie tegen de illegale IJslandse walvisjacht. Sea Shepherd werktuigkundigen Rod Coronado en David Howitt laten twee van de vier walvisvaarders van IJsland zinken in de haven van Reykjavik. Ook vernietigen ze de walvisverwerkingsfabriek in Hvalfjodur. Deze missie maakt een einde aan de commerciële walvisjacht van IJsland gedurende de volgende 16 jaar. De aanval haalt wereldwijd de voorpagina’s. 

1987

Mei en juni: Nu de Sea Shepherd II in Engeland ligt voor reparaties heeft de organisatie een vaartuig nodig om de uit de hand lopende drijfnetvangsten in het noorden van de Stille Oceaan tegen te gaan. Sea Shepherd Conservation Society koopt een tonijnboot genaamd de Bold Venture die door de bank in beslag genomen was. Het vaartuig is voor de campagne niet geschikt, maar de organisatie weet het schip te ruilen voor een Japans tonijnschip genaamd de Gratitude. Deze wordt gedoopt tot Divine Wind en wordt klaargemaakt voor een reis naar het noordelijk deel van de Stille Oceaan.

Juli en augustus: De Divine Wind zet koers naar de Aleoeten, onderweg stoppend in Amchitka en Attu om ‘spooknetten’ te documenteren. Op de terugreis stopt het schip op de Pribilof eilanden om de status van de Noordelijke pelsrobben te onderzoeken. De expeditie ontdekt en verwijdert vele kilometers drijfnetten. 

1988

Januari: Kapitein Watson, activiste dr. Joanna Forwell en directeur Sten Borg van Sea Shepherd Zweden reizen naar IJsland. Kapitein Watson eist dat IJsland hem en Sea Shepherd Conservation Society aanklaagt voor het tot zinken brengen van de halve IJslandse walvisvloot. IJsland weigert. Kapitein Watson kondigt in de IJslandse media aan dat de acties van agenten van Sea Shepherd tegen de IJslandse walvisjacht worden beschouwd als een legitieme daad, omdat IJsland weigert de jacht te verdedigen door Sea Shepherd aan te klagen voor sabotage. Hierna kondigt Sea Shepherd aan dat elke beschuldiging van criminaliteit tegen Sea Shepherd ongegrond is omdat Sea Shepherd niet aangeklaagd is voor enige misdaad in IJsland, laat staan ervoor is veroordeeld.

Maart: Een agent van Sea Shepherd legt de moord op dolfijnen door de Amerikaanse tonijnboot Sea King vast. Sea Shepherd Conservation Society geeft Sam LaBudde van het Earth Island Institute goedkeuring om de beelden te gebruiken. De Sea Shepherd beelden worden vertoond tezamen met de door Sam LaBudde gemaakte film aan boord van een Panamese tonijnboot. De film, die door Sea Shepherd directeur Peter Brown is gemonteerd, wordt uitgebracht en brengt de tonijnindustrie in opspraak. Dit draagt bij aan het verbod op het doden van dolfijnen door Amerikaanse tonijnbedrijven.

November: Het Sea Shepherd schip Divine Wind wordt verkocht en Sea Shepherd gebruikt de opbrengst om de Sea Shepherd II grondig te reviseren

1989

Juli: Na grondige reparaties in Nederland en Engeland steekt de Sea Shepherd II de Atlantische Oceaan over naar Key West in Florida om bemanning en voorraden aan boord te nemen voor een oversteek van het Panama Kanaal en vandaar naar Puntarenas in Costa Rica. In Puntarenas onderschept de Sea Shepherd II twee Venezolaanse tonijnboten. De vaartuigen mogen niet vertrekken voordat ze kapitein Watson en zijn officieren inzage hebben gegeven in hun logboeken en hun ruimen om bewijs te zoeken voor het doden van dolfijnen. Behalve het verkregen bewijs onthult het logboek van de Pan Pacific ook de locaties waar dolfijnen zijn gedood tijdens het vissen.

Augustus: De Sea Shepherd II onderschept en achtervolgt verscheidene Mexicaanse tonijnboten om ze weg te krijgen van scholen dolfijnen in het tropische oosten van de Stille Oceaan.

1990

Maart: Sea Shepherd Conservation Society raadpleegt een mariene bioloog en een natuurkundige om een methode te vinden om drijfnetten te laten zinken zonder ecologische schade. Een succesvolle methode wordt gevonden, getest en ontwikkeld.

Januari – juli:  De Sea Shepherd II wordt klaargemaakt en uitgerust voor een campagne in het noorden van de Stille Oceaan om op drijfnetvissers te jagen. In juni worden de motoren van het schip gesaboteerd en de campagne loopt een vertraging op van bijna twee maanden.

Augustus: De Sea Shepherd II vertrekt uit Seattle om naar drijfnetvloten te zoeken in het noorden van de Stille Oceaan. Een Japanse vloot bevindt zich op 1400 zeemijlen afstand van Hawaï. De Sea Shepherd II ramt twee Japanse drijfnetboten en laat een drijfnet van bijna honderd kilometer lengte afzinken. De schade voor de Japanners bedraagt meer dan twee miljoen dollar. Sea Shepherd videomateriaal van de actie wordt over de hele wereld vertoond, inclusief de Japanse tv. Het officiële antwoord van de Japanners is dat ‘er niks is gebeurd’ .

1991

Januari: De Sea Shepherd II vertrekt uit San Diego op weg naar Key West in Florida via het Panama Kanaal. Bij Guatemala ontdekt de Sea Shepherd II de Mexicaanse tonijnboot Tungui met haar netten in het water en dolfijnen die worstelen om te ontsnappen. Ondanks de nachtelijke duisternis beveelt kapitein Watson de Mexicanen om de dolfijnen vrij te laten. Als ze weigeren ramt hij de Tungui, beschadigt haar en richt een hogedrukslang op haar aan boord aanwezige helikopter. De dolfijnen worden vrijgelaten. Guatemala bedankt Sea Shepherd formeel voor de tussenkomst.

Juli: De Sea Shepherd II vertrekt naar Trinidad om naar Taiwanese drijfnetboten te zoeken. In de buurt van Barbados ontdekken ze een Taiwanees schip. De Taiwanezen proberen de Sea Shepherd II te intimideren door langszij te komen en met haar in botsing te komen. De botsing verplettert de rompplaten van de Sea Shepherd II aan stuurboordzijde. Kapitein Watson slaat terug door gas terug te nemen en snel aan stuurboord van de drijnetboot langszij te komen. De Sea Shepherd II ramt het Twaianese schip hard midscheeps.

In Trinidad krijgt de Sea Shepherd bemanning een geweldige ontvangst door de kustwacht van Trinidad. Sea Shepherd wordt tot officiële bondgenoot van de Trinidad & Tobago kustwacht benoemd. Sea Shepherd bemanningsleden helpen de kustwacht bij het onderzoeken en blootleggen van de omkoping van regeringsbeambten door de Taiwanese vissersindustrie. Sea Shepherd belegt een persconferentie in Trinidad en onthult de Taiwanese omkoping van regeringsbeambten uit Trinidad met behulp van brandstofsubsidies en het niet ingrijpen tegen het stropen in de wateren van Trinidad en Tobago. De politici die de steekpenningen hebben aangenomen, worden gearresteerd. Sea Shepherd bezorgt en doneert vier aanvalswapens aan de kustwacht om hen te helpen bij het optreden tegen illegale drijfnetoperaties.

November: Sea Shepherd koopt het voormalige patrouillevaartuig Cape Knox van de Amerikaanse kustwacht. Het schip wordt herdoopt tot Edward Abbey, ter ere van de auteur, vriend van kapitein Watson en lid van de Sea Shepherd adviesraad. Het schip wordt in Charleston, South-Carolina gekocht en verplaatst naar Norfolk, Virginia om opgekalefaterd te worden.

December: De Sea Shepherd II vertrekt uit de Bahama’s met een bemanning waaronder zich veertien leden van de Gitk’san Wet’su’e’ten stam uit Brits Columbia bevinden. Voor deze reis is de naam van het schip veranderd in Aligat, wat ‘krijger’ betekent. Kapitein Watson financiert de campagne persoonlijk en het doel is om de reis van de Nina, Pinta en Santa Maria van vijfhonderd jaar geleden met replica’s over te doen. Onderweg stopt de bemanning bij San Salvador eiland om het voor de First Nations terug te vorderen. Ze vinden het Columbus konvooi in de buurt van Puerto Rico. De Santa Maria wordt tegengehouden en vastgehouden tot de Spaanse consul in Puerto Rico een verontschuldiging ondertekent voor de vijfhonderd jaar onrechtvaardigheid die de inheemse volken van het continent hebben ondergaan.

20 december 1991: De Algemene Vergadering van de VN keurt Resolutie 46/215 goed, waarmee wereldwijd het vissen met drijfnetten vanaf januari 1993 wordt verboden.

1992

Februari: De Sea Shepherd II en de Edward Abbey vertrekken vanuit Key West via het Panama Kanaal richting Cocos eiland voor de kust van Costa Rica. Bij aankomst op het eiland wordt er een aantal stropers ontdekt. De Sea Shepherd II onder gezag van kapitein John Huntermer en de Edward Abby onder gezag van kapitein Watson verjagen de stropers met waterkanonnen, taartkanonnen, stinkbommen en paintball geweren. Een video van de stropers wordt naar de autoriteiten in Costa Rica gezonden.

Maart: De Sea Shepherd II en de Edward Abbey treden op tegentonijnschepen die dolfijnen doden in het tropische oosten van de Stille Oceaan en verjagen ze uit het gebied. De Edward Abbey is genoodzaakt naar Acapulco te varen voor reparaties. Door de aanval op het Mexicaanse tonijnschip Tungui het jaar daarvoor loopt het schip kans door de Mexicaanse autoriteiten in beslag te worden genomen. Daarom loopt kapitein Watson op een zondag zonder aankondiging de haven binnen. De reparaties worden de daarop volgende drie dagen gedaan zonder dat de Mexicanen het schip ontdekken. Als de autoriteiten het schip ontdekken, gooit de Edward Abbey de lijnen los en rept zich de haven uit, sneller dan de onderscheppingsvaartuigen van de Mexicaanse marine.

Mei: Een Sea Shepherd bemanningslid gaat aan boord van de illegale drijfnetvisser Jiang Hai in Kaohsiung te Taiwan. Het schip wordt aan de kade tot zinken gebracht voor het overtreden van de VN resolutie die het drijfnetvissen verbiedt.

Juni: Kapitein Watson woont de vergadering bij van de VN conferentie voor Milieu en Ontwikkeling in Brazilië. Kapitein Watson informeert de Scandinavische media dat Sea Shepherd Conservation Society een doelwit zal maken van alle walvisjachtactiviteiten door welk land dan ook dat zich niet houdt aan de bepalingen van het IWC.

Juli: De Sea Shepherd II en de Edward Abbey vertrekken uit Santa Cruz in Californië voor een reis naar het midden van de noordelijke Stille Oceaan. Beide schepen komen een vloot Japanse drijfnetschepen tegen ten noorden van Hawaï. De bemanning snijdt de netten los en neemt deze in beslag, ramt een van de schepen en jaagt de anderen het gebied uit. De achtergelaten netten worden in beslag genomen. De Japanse regering dient een officiële klacht in bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij terugkomst op het vasteland komt de Amerikaanse kustwacht aan boord van de Edward Abbey. Kapitein Watson verwelkomt het onderzoek en geeft de kustwacht de complete videodocumentatie van de actie. Japan trekt de officiële klacht in.

September: De Sea Shepherd II gaat met pensioen in Ucluelet op Vancouver eiland. Na 12 jaar trouwe dienst heeft het schip teveel mechanische en structurele problemen en wordt het te kostbaar om aan te houden. De Sea Shepherd II wordt niet stilletjes met pensioen gestuurd. Het schip wordt het middelpunt van een discussie nadat de Canadese Vereniging van Loodsen probeert om Sea Shepherd buitensporige vergoedingen af te persen om hen dwars te zitten. Kapitein Watson ontdoet de Sea Shepherd II van alle waardevolle spullen en uitrusting en verkoopt haar.

September: De Sea Shepherd bemanning blijft de illegale drijfnetactiviteiten in Kaohsiung te Taiwan controleren en documenteren. Sea Shepherd ontdekt dat 43 nieuwe schepen worden uitgerust met meer dan 100.000 kilometer aan netten. De documentatie wordt naar de VN gestuurd als bewijs om het voorgestelde verbod op drijfnetten te ondersteunen.

Oktober: De regering van de Verenigde Staten aanvaardt verklaring H.R. 2152 die de interventie van de Amerikaanse regering tegen het vissen met drijfnetten op zee mogelijk maakt.

November: Sea Shepherd koopt een in Japan gebouwde drijfnetboot met Taiwanese vlag op een Amerikaanse federale verkoop in Honolulu. Het schip wordt gekocht om te worden uitgerust als lokaas om illegale drijfnetvloten te infiltreren.

26 december: Na maanden surveilleren leidt kapitein Watson een team naar het noorden van Noorwegen om naar illegale Noorse walvisvaarders te zoeken. Dwight Worker bewerkstelligt het zinken van de Noorse walvisvaarder Nybraena aan de kade in Reine op de Lofoten op tweede kerstdag. Sea Shepherd brengt een persverklaring uit waarin het zinken wordt beschreven als een ‘kerstkadootje voor de walvissen’.

1993

Januari: Sea Shepherd daagt de Noorse regering uit om de Sea Shepherd bemanning verantwoordelijk te stellen voor het zinken van de Noorse walvisvaarder Nybraena. Noorwegen weigert te antwoorden.

Paul Watson’s boek Earthforce! An Earth Warrior’s Guide to Strategy wordt gepubliceerd.

Maart: Een Sea Shepherd supporter legt vast hoe het onder Amerikaanse vlag varende fabrieksschip Northern Hawk illegaal een orka doodt in de Bering Zee. Het bewijsmateriaal wordt overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Maart: De Edward Abbey wordt opnieuw geregistreerd als een Canadees onderzoeksschip en krijgt de naam Sirenian.

April: De Sirenian reist naar Clayoquot Sound op Vancouver eiland om een zomer vol controverse lang te protesteren tegen het leegkappen van de prachtige Clayoquot vallei.

Mei: Kapitein Watson koopt de afgedankte ijsbreker Thomas Carleton van de Canadese kustwacht in Halifax te Nova Scotia. Het schip wordt de Cleveland Amory hernoemd. Het duurt drie maanden om haar zeewaardig te maken.

Juli: De Cleveland Amory vertrekt uit Halifax voor een reis naar de Grand Banks bij Newfoundland om illegale visserij te stoppen. Bij aankomst op het uiteinde van de Banks, buiten de Canadese wateren, wordt de Cleveland Amory opgewacht door schepen van de Canadese regering en politie en van dichtbij gevolgd. Kapitein Watson is zich erg bewust van het feit dat hij en zijn bemanning worden gadegeslagen als hij de Cubaanse sleeptrawler Rio Las Casas beveelt haar netten op te halen en terug te keren naar Havana. De Cubanen gehoorzamen maar het Canadese ministerie van Visserij informeert hen dat de Cleveland Amory de autoriteit om zo’n bevel te geven niet heeft. Kapitein Watson slaat terug door bij de Cubaanse trawler langszij te komen en zijn bemanning opdracht te geven om stinkbommen bij de Rio Las Casas aan dek te gooien. Daarna snijdt hij de netten los. De Cubanen verlaten de Banks. De Royal Canadian Mounted Police (RCMP, ofwel de Canadese politiemacht) laat kapitein Watson weten dat hij onder arrest staat. Hij negeert het bevel en zet koers naar het andere einde van de Banks, waar hij een Spaanse sleepnetboot van de Banks wegstuurt. De politieke controverse heeft tot gevolg dat tien Cubaanse sleepnetboten de Banks verlaten en terugkeren naar Cuba. Naar schatting bedraagt hun verlies hierdoor zo’n 35 miljoen dollar. De RCMP reageert door de Cleveland Amory te enteren en zij arresteren kapitein Watson buiten de 200-mijls zone. Kapitein Watson wordt aangeklaagd voor drie vergrijpen en de Cleveland Amory wordt onder geleide St. John’s in Newfoundland binnengebracht.

Augustus: Om de intimidatie en bureaucratische obstakels bij het vrijkrijgen van de Cleveland Amory te ontwijken, verkoopt kapitein Watson het schip aan een particulier. Op deze manier ontloopt Sea Shepherd Conservation Society de 30.000 dollar boete die de Canadese regering heeft opgelegd en houdt er uiteindelijk meer geld aan over dan er is ingestopt.

1994

Januari: Een Sea Shepherd team brengt de illegale Noorse walvisvaarder Senet tot zinken in het zuiden van Noorwegen. Het onderzoek naar het voorval onthult aan de Noorse autoriteiten dat het vaartuig zojuist was teruggekomen uit Denemarken en daar een nieuwe motor vandaan heeft gesmokkeld. Er wordt geen aanklacht ingediend door Noorwegen tegen Sea Shepherd voor het tot zinken brengen. De eigenaar van de Senet krijgt een boete voor het smokkelen.

Paul Watson’s boek, Ocean Warrior, My Battle to End the Illegal Slaughter on the High Seas, wordt uitgebracht. 

Januari: Het Sea Shepherd kantoor in Santa Monica loopt aanzienlijke schade op door de Northridge aardbeving.

Maart: Sea Shepherd koopt het Britse schip Switzer Mercator en hernoemt het vaartuig Whales Forever. Het schip wordt naar Nederland verplaatst voor reparaties en om haar vaarklaar te maken.

Maart: Sea Shepherd stelt voor om een industrie te creëren die de wrede, dodelijke en verkwistende zeehondenjacht kan vervangen. Kapitein Watson leidt een expeditie naar het ijs van de Magdalena eilanden en bewijst dat het mogelijk is om een alternatieve industrie op te zetten waarbij de pelsrobben niet gedood hoeven te worden door hun haren te verzamelen als ze in de rui gaan. Hij stelt voor dat het haar tot wol kan worden gesponnen om truien van te maken of om dekbedden en slaapzakken mee te vullen. – een goed alternatief voor eendendons. Kapitein Watson huurt twee zeehondenjagers van de Magdalena eilanden in om mee te helpen met het borstelen van de zeehonden.

Juni: Twee pogingen tot sabotage worden ondernomen tegen de Whales Forever. Beiden zijn pogingen tot brandstichting. De eerste aanval veroorzaakt minimale schade. De tweede keer veroorzaakt men een explosie, gevolgd door een brand in de machinekamer die aanzienlijke schade veroorzaakt. De reparaties duren een maand.

Juli: De Whales Forever vertrekt uit Nederland om de illegale walvisjacht voor de noordelijke kust van Noorwegen te hinderen. De reis veroorzaakt een mediahausse in Europa. Het Noorse marineschip Andenes onderschept de Whales Forever. De Andenes probeert de aandrijfschroeven van de Whales Forever te blokkeren, maar kapitein Watson weet het schip telkens zo te manoeuvreren dat hij hieraan ontkomt. Gefrustreerd maakt de kapitein van de Andenes een inschattingsfout en ramt de Whales Forever. De klap verplettert de boeg van de Whales Forever en veroorzaakt een scheur in de benzinetank, waardoor honderden liters brandstof het dek van de Whales Forever oplopen en drie bemanningsleden doorweekt raken. Door de aanvaring raakt ook de schroef onklaar door het touw dat de Andenes achter zich aan sleept. De Sea Shepherd bemanning reageert snel en ruimt de brandstof op om het gevaar op ontploffing te voorkomen. Tegelijkertijd gaan Sea Shepherd duikers te water om het touw uit de schroef te snijden. Ondanks dat de Andenes twee keer met haar boordgeschut op de Whales Forever heeft geschoten en vier dieptebommen onder haar boeg heeft laten ontploffen, weet de Whales Forever aan de Noorse marine te ontkomen en keert terug naar de Schotse Shetland eilanden.

September: De Whales Forever maakt een succesvolle toernee door Duitsland om fondsen te werven en krijgt uitgebreide media aandacht voor de walvissen. Kapitein Watson debatteert op de Duitse televisie met de Noorse ambassadeur. De Whales Forever gaat een droogdok in Bremerhaven in en er wordt ontdekt dat zij uitgebreide schade heeft opgelopen door de Noorse dieptebommen.

Oktober: De Whales Forever steekt de Atlantische Oceaan over naar Bermuda en vandaar door naar Florida, waar kapitein Watson het schip een paar maanden later verkoopt voor meer geld dan Sea Shepherd voor haar had betaald. Het geld wordt opzij gezet voor de aankoop van een nieuw schip.

1995

Januari: De National Marine Fisheries Service kondigt haar beslissing aan om de Californische zeeleeuwen die de Ballard sluizen in Seattle Washington regelmatig bezoeken om zich te voeden met staalkop forellen, uit te roeien. Sea Shepherd onderhandelt met San Francisco over een overeenkomst om de gevangen zeeleeuwen los te laten in de Baai van San Francisco. Sea Shepherd komt ook met een plan om een hydraulische barrière te maken om de zeeleeuwen ervan te weerhouden om op de vis die naar de Ballard sluizen zwemt te jagen.

Maart: De Duitse dekbeddenfabrikant Kirchhoff Bettwarenfabrik laat Sea Shepherd weten interesse te hebben in de mogelijkheid om diervriendelijke zeehondenprodukten op de markt te brengen. Acteur en activist Martin Sheen gaat ermee akkoord om Sea Shepherd te ondersteunen in haar pogingen tot zeehondenconservatie. Kapitein Watson, Martin Sheen en een bemanning reizen naar de Golf van St. Lawrence. Voordat ze naar de zeehonden op het ijs kunnen vliegen valt een bende boze zeehondenjagers het hotel binnen waar de Sea Shepherd ploeg verblijft op de Magdalena eilanden. Ze breken door de deur heen om kapitein Watson’s kamer binnen te komen en slaan hem. De politie komt alleen tussenbeide om kapitein Watson van de Magdalena eilanden weg te sturen. De campagne ontvangt wereldwijde media-aandacht.  

Juli: Het Sea Shepherd schip Sirenian gaat naar Brits Columbië om de opening van het zalmseizoen, het gebrek aan vis, en de voortdurende discussie tussen de commerciële sport en inheemse visserij, over wiens schuld dit is, vast te leggen. De RCMP volgt de Sirenian de hele campagne met twee snelle catamarans. Kapitein Watson waarschuwt dat de Coho zalm met uitsterven wordt bedreigd en vraagt om de jacht onmiddelijk stop te zetten. De Canadese regering vaardigt een verbod uit op het zalmvissen in B.C. maar trekt dit weer in nadat de visindustrie druk uitoefent.

Augustus: De Indiaanse Makah-stam van Neah Bay in Washington zegt dat zij volgens een overeenkomst met de VS uit 1855 het recht hebben om te jagen op de Californische grijze walvis, een gebruik dat zij willen laten herleven uit naam van “culturele en spirituele waarden”. De Makah stellen ook dat zij recht hebben op een commerciële walvisjacht. Meer dan een dozijn stammen langs de kust van B.C. laten weten dat indien de eis van de Makah wordt ingewilligd, zij ook om een uitbreiding van hun visrechten zullen vragen om ook op walvissen te mogen jagen. Dankzij twee bezoekjes van de Sirenian aan Neah Bay, Sea Shepherd’s voortdurende aanwezigheid, media campagnes en haar werk met congreslid Jack Metcalf (R-WA) trekt de Amerikaanse regering haar steun aan de formele petitie van de Makah in voor de bijeenkomst van de Internationale Walviscommissie in Schotland.

Augustus: Sea Shepherd agenten ontmoetten vertegenwoordigers van de Ierse regering en presenteren de redenen om het gebruik van drijfnetten in Ierse wateren te verbieden. De Ierse regering verbiedt het gebruik van drijfnetten.

September – oktober: Kapitein Watson wordt door de regering voor het Hooggerechtshof in Newfoundland gebracht op verdenking van drie vergrijpen. Dit ter vergelding van de campagne in 1993 om de kabeljauw te beschermen in de Grand Banks. Voor de rechtbank noemt kapitein Watson het VN Handvest voor de Natuur als zijn rechtvaardiging om in te grijpen. De jury aanvaardt het argument en kapitein Watson wordt vrijgesproken van alle vergrijpen.Hij wordt veroordeeld voor het kleinere vergrijp van medeplichtigheid aan een streek van bemanningslid Brad Ryan (die niet was geïdentificeerd of aangeklaagd), namelijk het gooien van stinkbommen. Kapitein Watson wordt veroordeeld tot dertig dagen. Na een week wordt hij vrijgelaten in afwachting van het hoger beroep.

Oktober: Paul Watson wordt genomineerd voor de Eugene Rogers Award 1995 door de United Nations Association of Canada voor zijn werk ter bescherming van de zalm in B.C. De prijs wordt hem ontzegd nadat de Western Canada Wilderness Society hiertegen protesteert. Kapitein Watson antwoordt dat  “het erop lijkt dat we ons vermogen om controversie te creëren nog niet hebben verleerd. Het is lastig om een prijs te ontvangen als je daadwerkelijk iets doet om hem te verdienen.” 

1996

Maart: Sea Shepherd keert terug naar de Golf van St. Lawrence met bedrijfsleiders van Kirchhoff Bettwarenfabrik, een jaar na het opstootje met de zeehondenjagers. Er wordt met succes vacht van de jonge pelsrobben verzameld zonder incident. Het bedrijf maakt plannen om mensen in te huren om genoeg zeehondenharen te verzamelen voor commerciële produktie in 1997. Canada doodt 250.000 zeehonden.

Juli: Sea Shepherd koopt een in Noorwegen gebouwde treiler met Britse registratie, genaamd de Skandi Ocean. Het schip wordt omgedoopt tot Sea Shepherd III, en er wordt begonnen met de reparatie- en renovatiewerkzaamheden in Edinburg, Schotland.

December: Het Britse Ministerie voor Visserij huurt Sea Shepherd leden in om hun patrouilleboten te bewaken gedurende de vakantie. 

1997

Maart: De Sea Shepherd III maakt een testvaart van Schotland naar Bremerhaven in Duitsland. In Bremerhaven wordt het schip aangelegd voor verdere reparaties.

Maart: Kapitein Watson wordt in Bremerhaven door de Duitse politie gearresteerd met een Noors arrestatiebevel van Interpol. Hij wordt één dag vastgehouden en dan vrijgelaten door de aanklager in Bremen, die besluit dat het arrestatiebevel tegemstrijdige informatie bevat. Kapitein Watson mag vrij door Duitsland reizen.

April – juni: Omdat hij bezorgd is dat het Noorse bevel zijn reizen in Europa zal hinderen geeft kapitein Watson  zichzelf aan bij de politie in Nederland op 2 april. Het arrestatiebevel dat uitgevaardigd is door Noorwegen vereist dat kapitein Watson gevangenisstraf uitzit voor een veroordeling in zijn afwezigheid voor het doen zinken van de illegale walvisjager Nybraena in 1992. Een internationale storm van protest volgt, onder andere van demonstraties bij Noorse en Nederlandse ambassades overal ter wereld. Na een hoorzitting wordt het Noorse uitleveringsverzoek afgewezen en wordt Watson na 90 dagen in de cel vrijgelaten.

September: Michael Kundu, directeur van Sea Shepherd Pacific Northwest, weet anoniem Siberië binnen te komen met een ploeg journalisten om de jacht op walvissen door Siberische inheemse volken vast te leggen. Hoewel hij met de dood wordt bedreigd keert hij heelhuids terug om verslag uit te doen voor de vergadering van het IWC (Internationale Walviscommissie) in Monaco. De filmploeg brengt bewijs mee van de illegale commerciële walvisjacht, waaronder beeldmateriaal van afgeslachte walvissen die tot dierenvoer worden verwerkt voor vossenfokkerijen. Rusland blijft de jacht bestempelen tot “bevoorradings” jacht, en dus uitgesloten van het vangstverbod.

Oktober: De Sea Shepherd III maakt haar eerste reis naar de Middellandse Zee waar het voornemen wordt aangekondigd om tegen het nog steeds plaatsvindende vissen met illegale drijfnetten in aktie te komen. De Italiaanse drijfnetvissers, de voornaamste overtreders, kondigen gelijk aan dat zij ermee zullen stoppen. De Sea Shepherd III brengt het Amerikaans congreslid Jack Metcalf (R-WA) en een delegatie stamoudsten van de Makah-stam naar de vergadering van het IWC in Monaco om hun sterke weerstand te tonen tegen het verzoek van de Makah om weer grijze walvissen te mogen jagen.  De Sea Shepherd III krijgt een gratis ligplaats in de haven van Monte Carlo en prins Albert verstrekt kapitein Watson met een uitnodiging voor de officiële receptie voor de gedelegeerden van het IWC. Als kapitein Watson de receptie binnenkomt lopen de IJslandse, Noorse, Japanse en Caribbische delegaties weg uit protest.

November – december: De Sea Shepherd III vertrekt uit Frankrijk op weg naar Key West in Florida. Onderweg stoppen ze in Gibraltar en Madeira. Tussen Gibraltar en Madeira doorstaat het schip zonder kwalijke gevolgen een orkaan.

1998

Januari: De Sea Shepherd III verhuist naar Wilmington in North-Carolina om het schip klaar te maken voor een campagne om zadelrobben te beschermen in de Canadese Golf van St. Lawrence.

Januari: Sea Shepherd neemt deel aan een groot liefdadigheidsevenement in Anchorage in Alaska dat gepresenteerd wordt door Pierce Brosnan en waar talloze bekendheden op af komen, waaronder William Shatner, Alexandra Paul, Michelle Yeoh en John Paul en Eloise DeJoria.

Maart: Terwijl het aantal gedodedieren per jaar stijgt naar 500.000, genoeg om de gehele soort te bedreigen, blijft de Canadese regering tegenwerken bij het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor een niet-dodelijke zeehondenindustrie, gebaseerd op het afborstelen van de vacht van jonge zadelrobben in de rui. Niettemin maakt de Sea Shepherd III als eerste conservatieschip sinds 1983 de reis naar de Golf van St. Lawrence. Het schip brengt internationale journalisten naar de jacht en weert de zeehondenjagers uit de belangrijkste zeehondencrèche. Beroemde gasten die naar de jacht worden gebracht zijn onder andere Farley Mowat, John Paul DeJoria, zijn dochter Alexis en Bronwen Booth, de zuster van de Britse premiersvrouw Shirley Blair. Brigitte Bardot zou ook meedoen met de campagne, maar haar vliegtuig kreeg pech onderweg.

Maart: Kapitein Watson krijgt de Genesis Award for Lifetime Achievement toegekend in Los Angeles. De prijs wordt uitgereikt door Pierce Brosnan en Martin Sheen.  

September – November:  Op aandringen van de commerciële walvisindustrie van Noorwegen en Japan, en met de beloftes van winstgevende handel in de toekomst, eist de Indiaanse Makah stam het recht op om weer met de walvisjacht te beginnen, conform een afspraak in hun overeenkomst met de VS uit 1855, maar in tegenspraak met latere internationale conservatiewetten. Om een rechtszaak te voorkomen helpt de VS de Makah om de leugen voort te zetten dat de Makah een uitzondering zijn op het wereldwijde verbod op de walvisjacht. Ze mogen beginnen met het doden van grijze walvissen, puur en alleen voor “culturele” doeleinden. Omdat dit elke natie ter wereld een nieuwe categorie zou geven voor de walvisjacht zendt Sea Shepherd twee schepen naar Neah Bay in Washington, alwaar ze op het water worden bijgestaan door lokale bewoners en andere anti-walvisjacht activisten. Ondanks geweld door de menigte, arrestaties en officiële pesterijen weet de coalitie van activisten de plaatselijke walvissen te beschermen en slaagt erin zoveel media aandacht te genereren voor de jacht dat de Makah zich terugtrekken zonder ook maar een enkele walvis gevangen te hebben.

Oktober: Het Canadese Departement voor Visserij en Oceanen introduceert een voorstel om gereguleerde controles te houden op de zeehondenjacht. Tussen de voorgestelde toevoegingen op de regulaties voor de zeehondenjacht zit ook een versie van het Sea Shepherd concept om zeehondenvacht te oogsten zonder de dieren te doden. Deze methode wint officiële steunbetuigingen van Canadese visserijgroepen, conservatie-, dierenrechten- en academische organisaties, alsmede van de provincies New Brunswick en Nova Scotia.

1999

Februari: Sea Shepherd verstrekt een financiering aan de internationale expert op het gebied van steuren, Dr. Vadim Birstein, en de Sturgeon Society voor een onderzoeksprogramma dat de reikwijdte van de illegale Russische kaviaarhandel en het effect daarvan op de bedreigde steuren in de Kaspische Zee moet vaststellen.

Maart: Een vrijwilliger van Sea Shepherd overtuigt de belangrijkste duikscholen van La Paz in Mexico, een van de belangrijkste foerageergebieden voor walvishaaien, ervan om in hun beleid op te nemen dat de walvishaaien niet lastiggevallen mogen worden door toeristen en duikers. Dit geldt voor alle walvishaaien die elke zomer naar Baja, Californië komen op zoek naar voedsel. Toeristen mogen de walvishaaien bij La Paz niet langer vastpakken, aanraken of aan ze gaan hangen.

20 maart: Kapitein Watson ontvangt de Earth Trustee Environmental Award in een ceremonie voor de VN Dag van de Aarde bij het VN Plaza.

April: Sea Shepherd Duitsland overtuigt Aldi, een van ’s werelds grootste voedseldistributeurs, ervan om zijn contracten met de Faeroër eilanden te verbreken totdat de Faeroërs erin toestemmen om op te houden met het afslachten van grienden uit naam van “traditie”.

Mei: Sea Shepherd keert terug naar Neah Bay in Washington met de Sirenian wanneer de grijze walvissen terugkeren naar de Bering Zee op hun noordelijke migratieroute. Door de vele arrestaties van onze activisten en inbeslagnames van vaartuigen door de Amerikaanse kustwacht slaagden de Makah op 19 mei erin om een walvis te doden. Sea Shepherd blijft werken met burgergroepen in de staat Washington om de Amerikaanse regering ervan te overtuigen haar unilaterale toestemming voor de walvisjacht van de Makah in te trekken, de walvisclausule in het Makah verdrag aan te passen, of beide. Daarmee kunnen ze de formele stemming van de Internationale Walviscommissie betreffende de kwalificaties van de Makah (of het gebrek daaraan) voor een inheemse uitzondering op het wereldwijde verbod op de walvisjacht, voor zijn.

Juni: Veteraan Sea Shepherd bemanningslid Daniel Vairo en zijn neef Alexander Castro stichten Instituto Sea Shepherd Brasil (ISSB) in Porto Alegre in Brazilië. De stichting is gewijd aan het bechermen van het mariene ecosysteem in het grootste land van Zuid-Amerika.

December:  De olietanker Erika breekt door een ruwe zee voor de kust van Frankrijk doormidden en de Russische tanker Volgoneft 247 breekt in de Straat van Bosporus voor Turkije. Vrijwilligers van Sea Shepherd reizen naar beide landen en stellen teams samen van internationale vrijwilligers om met olie besmeurde zeevogels te redden en naar opvangcentra te vervoeren. Gezamenlijke trainingsprogramma’s worden opgezet samen met  het opvangcentrum van Pieterburen in Nederland. De Turkse regering stemt erin toe om samen met Sea Shepherd te werken aan noodprocedures bij olierampen.

2000 

Januari: Een pijpleiding van de Petrobas oliemaatschappij breekt vlakbij Rio de Janeiro en meer dan 1 miljoen liter ruwe olie lekt de baai en de moeraslanden in. Sea Shepherd vrijwilligers coördineren de reddingspogingen voor de inheemse dieren.

Februari: De vlag van de Sea Shepherd III wordt afgenomen door Belize nadat kapitein Watson weigert om  de ambtenaren van Belize af te kopen. Het schip krijgt de vlag van de Cayman eilanden en wordt omgedoopt tot de Ocean Warrior.

Maart: De Ocean Warrior gaat naar de Galapagos eilanden. Sea Shepherd onderhandelt met de park-autoriteiten over de mogelijkheid een conservatieschip met bemanning te leveren om gezamenlijke patrouilles te kunnen maken om het biologisch gezien unieke Galapagos Nationaal Park beter te kunnen beschermen. De Ocean Warrior steekt hierna het Panama Kanaal over naar Miami in Florida.

April: Paul Watson tekent een overeenkomst met de staat Rio Grande du Sol in Brazilië, waardoor het Instituto Sea Shepherd Brasil de bevoegdheid krijgt om patrouilles tegen stropers te maken langs de zuidkust van het land. Kapitein Watson begeleidt de directeur van Sea Shepherd Brazilië, Alexander Castro, op de eerste vlucht om langs de kustlijn te patrouilleren.

Juni: Sea Shepherd wordt lid van de coalitie die de totstandkoming van de Gulf of Maine International Ocean Wilderness wil realiseren. De Ocean Wilderness beschermt een uniek deel van het ecologische erfgoed van Noord-Amerika, dat op zo’n 12 zeemijlen van de kust begint en zich uitstrekt tot het eind van de Exclusieve Economische Zone van 200 zeemijlen, en doorloopt tot 10 mijl aan elke kant van de Amerikaanse en Canadese grenzen. Door dit beschermde gebied evenwijdig uit te breiden van de kust tot aan de grens en helemaal tot aan de diepten van de Atlantische Oceaan kan er een grote verscheidenheid aan habitats en zeeleven worden beschermd.

Juli: DeOcean Warrior vaart de Atlantische Oceaan over naar Nederland om voorbereidingen te treffen voor een campagne naar de Deense Faeroër eilanden om grienden te beschermen.

Juli: De Ocean Warrior vaart naar de Faeroër eilanden om de jaarlijkse slachting van grienden tegen te gaan. Wederom wordt de jacht voorpagina nieuws in Europa. Sea Shepherd voert de economische druk op tegen de bedrijven die nog steeds vis en schelpdieren kopen uit de Faeroër eilanden – wat 90% van hun economie uitmaakt - en waarvan de belangrijkste het Nederlandse Unilever is. Meer dan 20.000 Europese zaken beëindigen hun contracten met de Faeroër eilanden op verzoek van Sea Shepherd.

September: Het werk aan de Sirenian begint om haar klaar te maken voor levering aan de Galapagos eilanden op basis van de vijfjarige overeenkomst met de Ecuadoriaanse National Park Service en de marine, die verantwoordelijk zijn voor het patrouilleren van de meer dan 200 km2 van het mariene reservaat, maar op dat moment slechts één boot hebben om te patrouilleren. Het Darwin Research Center is ook betrokken bij deze gezamenlijke inspanning. De Sirenian wordt gecontracteerd om conservatiepatrouilles te maken van het Galapagos mariene reservaat – de eerste keer dat dit ooit is toegestaan aan een buitenlands schip in de wateren van het UNESCO Werelderfoed – om de commerciële visserij, die plaatsvindt binnen 40 zeemijl van de ecologisch unieke eilanden, hard aan te pakken. De Galapagos zijn een belangrijk doelwit voor Aziatische schepen die haaienvinnen stropen en die illegale vangsten vol met het overvloedige maar kwetsbare zeeleven in de archipelago binnenhalen.

November: Sea Shepherd sponsort het werk van Seal Alert-SA in Zuid-Afrika door hen te helpen om een opblaasbare boot te kopen voor hun werk om de Zuid-Afrikaanse pelsrobben te redden en op te vangen.

December: Sea Shepherd spant een proces tegen de staat aan bij het gerechtshof in Washington met de aanklacht dat de staat haar eigen milieuwetten heeft genegeerd door na te laten om een kleine, lokale populatie Californische grijze walvissen te beschermen waarvan de aantallen schrikbarend lager waren dan het veel genoemde aantal van meer dan 22.000 exemplaren van de belangrijkste grijze walvispopulatie. Sea Shepherd eist dat de staat haar wettelijke verplichting volbrengt om de Makah walvisjacht aan banden te leggen en te controleren om zo de lokale walvispopulatie te beschermen.

December: Kapitein Watson levert de Sirenian af in de Galapagos vanuit Seattle. Acteur Aiden Quinn voegt zich bij de bemanning van Costa Rica tot aan de Galapagos.

2001

Januari: De olietanker Jessica loopt aan de grond bij San Cristobal eiland in de Galapagos. Hierbij komt meer dan 600.000 liter dieselolie en meer dan 300.000 liter stookolie vrij. De Sirenian is de eerste boot ter plaatse en assisteert de daaropvolgende drie weken het Galapagos National Park en een speciaal team van de Amerikaanse kustwacht bij het opruimen van olievlekken en de redding van wilde dieren.

Februari: Sea Shepherd getuigt op een hoorzitting in Seattle over de beoordeling van de Makah walvisjacht door de Amerikaanse regering en laat zich tegenover de National Marine Fisheries Service uitover de wijze waarop de beoordeling tot stand is gekomen, deze beoordelend als gebrekkig, corrupt en volkomen bevooroordeeld voor de jacht. Dit resulteert in uitstelling van de definitieve beoordeling.

Maart: Het Sea Shepherd patrouillevaartuig Sirenian onderschept vier beugvissers (longliners) binnen het Galapagos reservaat. Gevallen van stroperij beginnen af te nemen in het gebied waar de Sirenian patrouilleert.

Maart: De Sirenian verzamelt bewijs van corruptie binnen de marine van Ecuador en geeft dit vrij.

Juli: Gedurende de jaarlijkse bijeenkomst van het IWC vaart de Ocean Warrior naar St. Lucia in de kleine Antillen en filmt daar een visser die een gedode griend binnenbrengt op dezelfde dag dat de regering ontkent dat St. Lucia op walvissen jaagt. Sea Shepherd organiseert een internationale email campagne tegen de Caribische naties die met Japan meestemmen bij de IWC in ruil voor “visserij subsidies”. St. Lucia ontvangt meer dan 400 boekingsannuleringen als gevolg.

Juli – augustus: De bemanning van de Ocean Warrior patrouilleert de neststranden van bedreigde schildpadden in Tobago en steunt een lokale conservatiegroep in de roep om strengere controle op de wetten ter bescherming van de schildpad.

Juli – augustus: De Sirenian houdt nog twee commerciële haaienvinboten aan binnen het reservaat en sluit een kamp waar vandaan zeekomkommers worden gestroopt. Sea Shepherd looft een beloning uit voor de arrestatie van diegenen die verantwoordelijk zijn voor de seksuele mutilatie en moord op 15 Galapagos zeeleeuwen. De vissers worden geïdentificeerd maar vluchten naar het vasteland.

Augustus: Met parkwachten van het Cocos National Park aan boord houdt de Ocean Warrior de grote Ecuadoriaanse beugvisser San Jose aan, die betrapt wordt op stropen bij Cocos eiland in Costa Rica. Ze nemen 30 mijl aan longlines in beslag en de illegale vangst bestaande uit haaien, schildpadden, zeilvissen en dolfijnen.

Augustus: De Ocean Warrior stopt in de Galapagos om de Sirenian te bevoorraden. Vanwege de ontmaskering van de corruptie binnen de marine in maart plaatst de marine van Ecuador de Ocean Warrior onder bewaking en verordent het schip dan om uit de Galapagos te vertrekken en Sea Shepherd directeur Sean O’Hearn mee te nemen aan boord. Sean weigert om de Galapagos te verlaten en wordt door de marine gearresteerd. De burgemeester van Puerto Ayora regelt de vrijlating van O’Hearn. O’Hearn gaat naar Ecuador om daar met de media te praten en om het besluit van de marine om hem te deporteren aan te vechten.

September: De Ocean Warrior gaat het droogdok in in Seattle voor grote reparaties, heruitrusting en om geverfd te worden.

2002 

31 januari:  De beugvisser San Jose I uit Ecuador die door de Ocean Warrior was gearresteerd in augustus 2001 wordt schuldig bevonden aan het illegaal vissen binnen de grenzen van het Cocos Island National Park reservaat. De rechtbank laat het schip in beslag nemen.

Watson’s boek, Seal Wars, Twenty-five Years on the Front Lines with the Harp Seals, wordt gepubliceerd.

Februari: De Sea Shepherd patrouilleboot Sirenian onderschept stropers in het Galapagos mariene reservaat. De Sea Shepherd bemanning aan boord van de Sirenian valt samen met de parkwachten een illegaal kamp binnen waar op zeekomkommers wordt gestroopt en neemt 8.850 zeekomkommers in beslag.

Maart: De Ocean Warrior vertrekt uit Seattle naar Costa Rica om een overeenkomst te tekenen met de regering van Costa Rica en de Cocos Island Foundation waarmee Sea Shepherd de bevoegdheid krijgt om in te grijpen bij alle illegale visserij rond Cocos eiland.

April – mei: De Ocean Warrior betrapt de beugvisser Varadero I uit Costa Rica op stropen voor de kust van Guatemala. Kapitein Watson neemt contact op met de autoriteiten van Guatemala en vraagt om hun advies. Hij krijgt toestemming om de stroper te begeleiden naar San Jose in Guatemala. De beugvisser krijgt het bevel om meer dan twintig mijl aan longlines in te halen en alle gevangen haaien en vissen aan de haken vrij te laten. De Varadero I stemt toe maar probeert te vluchten. De Ocean Warrior zet brandspuiten in om de stroper te dwingen te gehoorzamen. De Varadero I raakt per ongeluk de Ocean Warrior en loopt daarmee zelf wat schade op, maar de Ocean Warrior blijft onbeschadigd. De volgende ochtend begeleidt de Ocean Warrior de Varadero I als de havenmeester van San Jose kapitein Watson laat weten de Ocean Warrior aan te zullen houden voor het gebruik van geweld tegen de Varadero I. De eigenaar van het schip uit Costa Rica heeft de havenmeester omgekocht. Kapitein Watson laat de Varadero I gaan en vaart verder naar Costa Rica. Als de Ocean Warrior arriveert in Costa Rica wordt kapitein Watson aangeklaagd voor poging tot moord en moedwillige vernieling van andermans eigendom, gebaseerd op aantijgingen van de bemanning van de Varadero I. Kapitein Watson laat beeldmateriaal zien van de confrontatie met de Varadero I om te bewijzen dat er geen geweld jegens de bemanning van de stroper was gebruikt en dat de Ocean Warrior op instructies van de regering van Guatemala handelde. De aanklacht wordt geseponeerd en kapitein Watson wordt vrijgelaten. De Ocean Warrior gaat door naar Cocos Island National Park om een gedoneerde generator, een radarsurveilllance systeem en ander materiaal af te leveren aan de parkwachters. Tien dagen later keert de Ocean Warrior terug naar het vasteland om daar te ontdekken dat een andere aanklager en een andere rechter de zaak hebben heropend nadat er vanuit de visindustrie in Costa Rica druk is uitgeoefend. Door een gebrek aan bewijs volgt er geen aanklacht maar de rechtbank verordent dat kapitein Watson moet worden gearresteerd en zonder borgtocht tot nader order moet worden vastgehouden totdat er over een aanklacht kon worden besloten. Kapitein Watson antwoordt dat hij niet in zal stemmen met een bevel tot arrestatie zonder officiële aanklacht. Kapitein Watson weet aan de politie te ontkomen en keert terug naar zijn schip om Costa Rica te verlaten en koers te zetten naar Panama Stad.

19 april: Sea Shepherd verandert de naam van de Ocean Warrior naar Farley Mowat ter ere van de Canadese schrijver en internationale voorzitter van Sea Shepherd, Farley Mowat. De vlag van de Cayman eilanden wordt vervangen door de Canadese vlag. De Farley Mowat slaat brandstof in in Panama en vertrekt op 31 mei om gehoor te geven aan een verzoek van het Galapagos National Park om de ontsnapte stroper Maria Canella II uit Costa Rica te vinden.

Juni: Twee weken lang zoekt de Farley Mowat naar de Maria Canella II, maar slaagt er niet in om de stroper te vinden. Het schip gaat voor anker bij Santa Cruz eiland in de Galapagos om voorraden af te leveren voor het Sea Shepherd patrouillevaartuig Sirenian.

Juli: De Farley Mowat neemt twaalf mijl aan illegaal uitgezette longlines in beslag in het Galapagos National Park en levert dit af aan de parkwachten en bemanning van de Sirenian om terug te brengen naar het hoofdkwartier van het Galapagos National Park.

Juli – augustus: De Farley Mowat steekt de Stille Oceaan over vanuit de Galapagos om in Tahiti bij te tanken en koers te zetten naar Auckland in Nieuw-Zeeland, en zich daar klaar te maken voor een campagne tegen de Japanse walvisvloot in Antarctica.

December: De Farley Mowat vertrekt uit Auckland, stopt onderweg in Hobart en gaat dan door naar Antarctica om de Japanse walvisvloot te zoeken.

2003 

Januari – december: Het Sea Shepherd patrouillevaartuig Sirenian gaat het derde jaar in van haar samenwerking met het Galapagos National Park en rondt dit succesvol af.

Januari: De Farley Mowat blijft tot eind januari in Antarctica. De campagne slaagt er niet in om de Japanse walvisvloot te vinden. De Japanners, die zich bewust waren van de Sea Shepherd campagne, hadden hun route en planning veranderd om de Farley Mowat te ontwijken.

Januari: Kapitein Watson wordt uitgenodigd voor een ontmoeting met Conservation International in de Dominicaanse Republiek om strategieën te bespreken om de Galapagos Corridor tussen de Galapagos en Panama te beschermen.

Maart: Kapitein Watson leidt een onderzoek per helikopter van de uit de hand gelopen zeehondenjacht aan de oostkust van Canada.

April: Kapitein Watson wordt gekozen tot lid van de Raad van Bestuur van de Sierra Club USA.

April: DeFarley Mowat steekt de Stille Oceaan over van Auckland naar Victoria in Brits Columbië op een missie om longlines op te sporen en te vernietigen. Honderden kilometers longlines worden onderschept en vernietigd.

Augustus: Een Sea Shepherd bemanning uit Nieuw-Zeeland reist naar de Salomon eilanden om de illegale vangst van dolfijnen te documenteren.

Oktober: Een bemanning van Sea Shepherd arriveert in Taiji, Japan. Sea Shepherd beeldmateriaal van de afslachting van dolfijnen komt wereldwijd op de voorpagina’s te staan van internationale kranten en televisieprogramma’s.

November – december: Allison Lance en Alex Cornelissen duiken de baai van Taiji in om de netten door te snijden en redden zo 15 dolfijnen die op de slacht wachten. Beide Sea Shepherd leden worden gearresteerd en brengen drie weken in de cel door voordat ze worden vrijgelaten. Om een video te zien van Allison die met de dolfijnenjagers vecht.

2004

Januari – december: Het Sea Shepherd patrouillevaartuig Sirenian gaat het vierde jaar in van de samenwerking met het Galapagos National Park en rondt dit met succes af.

Maart: De Farley Mowat vertrekt uit Seattle voor een reis naar de Galapagos.

April – juni: De Farley Mowat patrouilleert in het Galapagos National Park om stropers te onderscheppen. De bemanning van de Farley Mowat onderschept een beugvisser uit Ecuador en assisteert in de arrestatie. Later volgen een visser met kieuwnetten uit Ecuador en een tonijnboot met Ecuadoriaanse en Amerikaanse eigenaren. De Sea Shepherd bemanning snijdt de sleepnetten open om de illegale vangst van zo’n tien ton tonijn vrij te laten.

Juni: De Farley Mowat reist naar Malpelo eiland voor de kust van Columbië. De bemanning van de Farley Mowat arriveert net op tijd om het gebroken been van een Columbiaanse parkwacht te zetten en om onderhandelingen te beginnen om een patrouilleboot voor Malpelo National Park te regelen.

Juli: De Farley Mowat legt aan in Curacao om zich klaar te maken voor een campagne voor de kust van Brazilië.

Augustus: De Farley Mowat vertrekt uit Curacao richting Sao Luis in Brazilië.

September – oktober: De Farley Mowat patrouilleert voor de kust van Brazilië. In de samenwerking met het Instituto Sea Shepherd Brazil ontstaat er een werkrelatie met de parkwachters van het San Fernando de Noronha National Park.

November: De Farley Mowat keert terug naar Curacao, alwaar de Nederlandse kunstanaar Geert Jan Vons het schip beschildert met een walvis en een dolfijn ter voorbereiding op een campagne in 2005 om de zeehonden te beschermen. Een Sea Shepherd bemanning gaat naar Taiji om dolfijnen te beschermen en Sea Shepherd organiseert op 19 november een internationale protestdag tegen de dolfijnenmoorden in Japan.

December: De Farley Mowat vertrekt uit Curacao richting Bermuda voor de laatste voorbereidingen voor de campagne in Oost-Canada om de zeehonden te beschermen.

2005

Februari –april: Het Sea Shepherd schip Farley Mowat vertrekt uit Bermuda, tankt bij in Portland, Maine, vecht tegen de bureaucratie in Halifax en vaart de Golf van St. Lawrence binnen om de slachting van jonge zeehonden tegen te gaan. Een Sea Shepherd groep wordt op het ijs aangevallen en mishandeld. Elf bemanningsleden worden gearresteerd en aangeklaagd voor het vastleggen van de moord op zeehonden. De politie weigert om de zeehondenjagers in te rekenen voor mishandeling. Het schip tankt bij op de Franse eilanden van St. Pierre et Miquelon en zet dan koers naar Labrador, waardoor het het eerste schip wordt dat naar Labrador is gevaren om de zeehondenjacht daar tegen te gaan. De bemanning vecht zich door hevige stormen en zit de zeehondenjagers aardig dwars.

April: De bemanning van de Farley Mowat deponeert 16 visnettensnijders rond het uiteinde van de Grand Banks visgronden bij Newfoundland omzoveel mogelijk sleepnetvissers te ontmoedigen. Het schip keert terug naar Bermuda.

Juni – juli: De Farley Mowat gaat het droogdok in bij Jacksonville, Florida, voor reparaties van de schade opgelopen tijdens de zeehondencampagne.

Juli: De Farley Mowat steekt het Panama Kanaal over en brengt voorraden naar de parkwachters in Columbië’s Malpelo Island National Park.

Augustus – september: De Farley Mowat levert voorraden af voor het Sea Shepherd schip Sirenian in de Galapagos. Sea Shepherd opent een permanent kantoor in de Galapagos en verlengt de overeenkomst met het Galapagos National Park (GNP) om hen bij te staan in de patrouilles van het mariene reservaat van het GNP.

Oktober – november: De Farley Mowat steekt de Stille Oceaan over naar Melbourne in Australië. Onderweg zoekt het schip naar illegale longlines en neemt deze in beslag. Het schip inspecteert het afgelegen Henderson eiland voor bewijs van illegale visactiviteiten en stopt bij Pitcairn eiland. De Farley Mowat stemt erin toe om post van Pitcairn mee te nemen naar Nieuw-Zeeland. Na in Nieuw-Zeeland bijgetankt te hebben vaart het schip door naar Melbourne.

December: De Farley Mowat verlaat Melbourne en haalt een helikopter op die door Sea Shepherd is aangekocht.

Hierna gaat het schip richting het zuiden om de Japanse vloot te zoeken. Op 22 december wordt de vloot gevonden en vlucht vervolgens als Sea Shepherd in de buurt komt. Op 25 december onderschept de Farley Mowat het Japanse fabrieksschip Nisshin Maru en probeert haar schroeven te blokkeren. De Nisshin Maru vlucht en wederom zet de Farley Mowat de achtervolging in.

2006

Januari: De Farley Mowat achtervolgt de Nisshin Maru drieduizend zeemijlen langs de kust van Antarctica. Op 8 januari weet de Farley Mowat de Nisshin Maru wederom te benaderen en gooit haar lijnen uit die de schroeven moeten blokkeren. De Nisshin Maru staakt haar activiteiten en vlucht. Op 9 januari onderschept de Farley Mowat het voorraadschip van de walvisvloot, de Oriental Bluebird, en ramt haar. Het voorraadschip wordt het walvisreservaat uitgestuurd en gehoorzaamt. De Oriental Bluebird keert niet meer terug.

De Farley Mowat rondt haar reis af van 50 dagen en 8500 zeemijlen tussen Melbourne en Kaapstad. De Japanse vloot werd 15 dagen lang lastig gevallen en zo ervan weerhouden om haar quota te halen. (Door druk van de kant van de Japanse regering houden de Zuid-Afrikaanse autoriteiten de Farley Mowat vast)

Maart – april: Sea Shepherd houdt een persconferentie in Ottawa, Canada, met Brigitte Bardot om de slachting van de zeehonden tegen te gaan. Sea Shepherd overtuigt Costco, een belangrijke Canadese groothandel, ervan om capsules met zeehondenolie uit hun winkel in Newfoundland te halen, wat een flinke discussie doet oplaaien in het oosten van Canada.

Mei – juni: De Farley Mowat ontsnapt uit Kaapstad te Zuid-Afrika en de bemanning wordt als helden verwelkomd bij hun aankomst in Fremantle in Australië.

Oktober: Sea Shepherd koopt het Schotse patrouillevaartuig Westra aan in Rosyth, Schotland. Het vaartuig wordt omgedoopt tot Robert Hunter, ter ere van de man die journalist en mede-oprichter was van Greenpeace, vriend van kapitein Watson en lid van de Adviesraad van Sea Shepherd.

December: De Robert Hunter vertrekt uit Schotland en reist naar het midden van de Noord- en Zuid-Atlantische Oceaan. De Farley Mowat vertrekt uit Melbourne naar Hobart in Tasmanië.

2007

Januari: De Robert Hunter tankt bij in Puntarenas in Chili en zet koers naar de Ross Zee om de Japanse walvisvloot te zoeken. De Farley Mowat vetrekt vanuit Tasmanië naar de Ross Zee voor dezelfde missie.

Februari: De Robert Hunter en de Farley Mowat vinden de walvisvloot. De harpoenschepen vluchten naar het noorden. Een school walvissen vlucht naar het westen en de Nisshin Maru vlucht naar het oosten. Sea Shepherd achtervolgt de Nisshin Maru en verstoort haar bezigheden. Twee leden van de Sea Shepherd bemanning raken tijdelijk vermist als er een dichte mist komt opzetten, maar 8 uur later worden ze gevonden en gered.

Februari: De Robert Hunter en de Farley Mowat vinden het Japanse schip Kaiko Maru terwijl ze op walvissen jaagt. Beide schepen komen tussenbeide. De walvissen ontsnappen. De Kaiko Maru ramt de Robert Hunter twee maal, waardoor er schade aan de romp ontstaat.

De Robert Hunter keert terug naar Melbourne op 19 februari en op 21 februari keert ook de Farley Mowat terug.

Maart: De film Sharkwater, geregisseerd door Rob Stewart en mede geproduceerd door Sea Shepherd, opent in de Canadese bioscopen en ontvangt razend enthousiaste kritieken. De film van Stewart gebruikt uitgebreid beeldmateriaal dat opgenomen is toen hij in 2002 met Sea Shepherd meeging op de Costa Rica/Galapagos campagne.

Mei tot augustus: De Farley Mowat vaart van Melbourne naar Bermuda via Pitcairn eiland, de Galapagos en het Panama Kanaal. Tijdens de reis neemt het schip illegale longlines in beslag in het GNP en verkent de kusten van Ecuador en Columbië voor haaienvinnen stropers.

Juni en juli: De directeur van Sea Shepherd Galapagos, Sean O’Hearn, leidt invallen op het vasteland van Ecuador waarbij 45.000 haaienvinnen en 92.000 zeekomkommers in beslag worden genomen, meer dan een dozijn stropers gearresteerd worden en de handelingen van de Ecuadoriaanse haaienvinnenmaffia openbaar worden gemaakt.

Augustus: De arrestatie van de leiders met politieke connecties veroorzaakt een schandaal in Ecuador en een opgelaten president Correa laat O’Hearn deporteren, maar herroept de beslissing dan op het laatste moment, net voordat O’Hearn in een vliegtuig stapt.

September: Kapitein Watsonlevert de Robert Hunter vanuit Tasmanië af in Melbourne voor reparaties en voorbereidingen voor de 2007/2008 campagne tegen de illegale Japanse walvisvaart.

Oktober: Sea Shepherd houdt een groot benefiet evenement in Santa Monica, genaamd Breaking the Ice, waar veel bekende mensen op af komen.

Oktober: Sea Shepherd werkt samen met wereldberoemde surfers Kelly Slater en Dave Rastovich om de gruwelijke jaarlijkse slachting van dolfijnen in Taiji in Japan tegen te gaan.

December: De Robert Hunter wordt omgedoopt tot de Steve Irwin en vertrekt uit Melbourne op weg naar de Ross Zee om de illegale Japanse walvisjacht op bultruggen, gewone vinvissen en dwergvinvissen te onderscheppen en tegen te gaan.

2008

Januari – maart: Het Sea Shepherd schip Steve Irwin reist tweemaal af naar de kust van Antarctica om de illegale Japanse walvisjacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan te verstoren. Twee Sea Shepherd bemanningsleden gaan aan boord van een Japans harpoenschip en worden drie dagen vastgehouden alvorens te worden vrijgelaten. De Japanse kustwacht gooit percussiegranaten en vuurt op de Sea Shepherd bemanning. Het eindresultaat is dat er meer dan 500 walvissen worden gered en een winstverlies voor dat de Japanse vloot.

Februari: Het Planktos Inc. plan om 100 ton ijzerstof te dumpen in de wateren bij de Galapagos wordt tegen gehouden. Het bedrijf noemt de inmenging van Sea Shepherd als reden dat ze zijn gestopt. Het plan werd veroordeeld door de Amerikaanse EPA (Environmental Protection Agency). Sea Shepherd valt Planktos lastig in de Galapagos, Miami, Bermuda en de Canarische eilanden. Planktos wilde proberen om kunstmatige planktongroei te stimuleren om zo geld te verdienen met carbon credits. Het plan had geen enkele wetenschappelijke onderbouwing.

Februari: Het Sea Shepherd schip Steve Irwin en de bemanning ontdekken en documenteren de activiteiten van illegale stropers op Patagonische tandvissen voor de kust van Antarctica en nog binnen de grenzen van het Australische Antarctische Territorium.

Maart: Sea Shepherd organiseert een hondeneenheid in samenwerking met de Nationale politie van Ecuador om gesmokkelde haaienvinnen en zeekomkommers op te speuren in havens en op vliegvelden.

Maart: Kapitein Paul Watson ontvangt de Steve Irwin Wildlife Warrior of the Year Award uit handen van Terri Irwin.

Maart en april: Het Sea Shepherd schip Farley Mowat vertrekt uit Bermuda richting de ijsvelden van de Golf van St. Lawrence om illegale zeehondenjachten vast te leggen. Hoewel het schip de Canadese territoriale wateren nooit binnen vaart, stuurt de Canadese regering een overvalsteam om het schip te enteren en in beslag te nemen, en alle video’s en foto’s die van de zeehondenjacht zijn gemaakt in te nemen. De Nederlandse kapitein Alex Cornelissen en de Zweedse eerste stuurman Peter Hammarstedt worden gearresteerd en aangeklaagd voor het te dicht naderen van een zeehondenjacht. Ze worden op een borgtocht van 10.000 Canadese dollar vrijgelaten, die kapitein Watson met dubloenen betaald (Canadese munten van $2). Het schip wordt vastgehouden en 24 uur per dag bewaakt tot de rechtzaak – die gepland is voor April 2009. De reis, die net op het juiste moment kwam, vestigt internationale aandacht op de Canadese zeehondenjacht en draagt bij aan het verbod op alle zeehondenprodukten dat het Europese Parlement aanneemt.

April: Sea Shepherd Brazil wint de rechtzaak tegen illegale vissersbedrijven in Brazilië. De rechtbank legt de bedrijven een boete op gebaseerd op bewijs dat door Sea Shepherd leden verzameld is.

Juni: Kapitein Watson woont de bijeenkomst van het IWC bij in Santiago in Chili, samen met Ian Campbell, die lid is van de Sea Shepherd Adviesraad, voormalig Australisch Minister van Milieuzaken en voormalig lid van het IWC voor Australië. Sea Shepherd kondigt met Operatie Musashi de terugkeer aan naar de Zuidelijke Oceaan om wederom de illegale Japanse walvisvangst tegen te gaan in december 2008.

Juni: Sea Shepherd UK overtuigt Hakkasan in Londen, een van ’s werelds bekendste restaurants, om haaienvinnen van het menu af te halen.

Juli: Het Europese Parlement stemt voor het voorstel om zeehondenprodukten van onmenselijke jachten te verbannen uit Europa.

Augustus: Sea Shepherd gaat een samenwerking aan met Lush Cosmetics om een wereldwijde campagne te lanceren ter bescherming van haaien. Kapitein Paul Watson en Lush houden een persconferentie in Sydney om de aandacht te vestigen op plannen om een haaienvinnen visserij te openen in Queensland.

Augustus: De gefilmde biografie van kapitein Watson door Ronald Colby, genaamd Pirate for the Sea, gaat in première op het Telluride Film Festival.

September: Lush Cosmetics en Sea Shepherd halen internationale voorpagina’s als uitvoerend kunstenaar Alice Newstead zichzelf aan haaien-vishaken laat ophangen in de etalage van de Lush winkel in het centrum van Londen. De wereldwijde anti-haaienvinnen campagne schept bewustwording over de misdaad van het haaienvinnen.

September 2008: De film At the Edge of the World door Tim Gorski en Dan en Craig Stone gaat in premiere op het Toronto Film Festival. Deze film doet verslag van de 2006/2007 Operatie Leviathan ter bescherming van de walvissen in Antarctica.

September 2008: Sea Shepherd vraagt om een sluiting van 20 jaar van de Grand Banks bij Newfoundland om het voortbestaan van de kabeljauw en andere bedreigde vissoorten zeker te stellen.

Oktober 2008: Sea Shepherd Galapagos helpt om een permanente basis te creëren bij Darwin en Wolf om zich voortdurend tegen de stropers te kunnen weren in de afgelegen noordelijke eilanden.

7 november 2008: Animal Planet begint met het uitzenden van het eerste van de zeven delen van de Whale Wars serie. Animal Planet Canada begint met de serie op 9 november.

Deze pagina is in aanmaak : wordt vervolgd...