Vorige week ontdekte de bemanning van het Sea Shepherd-schip Sam Simon het karkas van een griend in de wateren van de Faeröer-eilanden.

 The pilot whale carcass as found with pieces removed from the belly and rope tied around its tail and neck. Photo: Iraultza Darias

Het karkas van de griend zoals het werd gevonden met stukken
gesneden uit de buik en touwen rond de staart en de nek.
Foto: Iraultza Darias

Bij nadere inspectie deed de bemanning van Sea Shepherd een aantal gruwelijke en verontrustende waarnemingen: 1.Het karkas van de griend had het nummer "30" in de zijkant van zijn hoofd gesneden, net boven de kaaklijn, tussen de wang en het oor. Dolfijnen en grienden die in een grind zijn geslacht, worden op deze manier gemarkeerd als onderdeel van de vleesdistributie. Hierdoor werd duidelijk dat de griend tijdens een grind was afgeslacht. 2.Het karkas was relatief intact (op bepaalde delen van de opgesneden walvisbuik na). Dit is in tegenspraak met de "standaard"praktijk die naar verluidt wordt aangehouden tijdens een grind, waar de grienden worden opgedeeld en het vlees wordt verdeeld. 3.Het karkas had touwen rond zijn hoofd en zijn staart, dat erop wijst dat het dier opzettelijk verzwaard was zodat het zou zinken.

The number 30 carved into the pilot whale’s cheek, and the rope around the pilot whale’s neck, are clearly visible. Photo: Iraultza Darias

Het nummer 30 gekerft in de wang van de griend,
en het touw rond de nek, zijn duideijk zichtbaar.
Foto: Iraultza Darias

De grind op 23 juli in Tórshavn was de enige slachting waar Sea Shepherd bemanningsleden niet de hele tijd aanwezig waren tijdens het vleesdistributieproces. En dus was dit de enige slachting van dit jaar dat Sea Shepherd-bemanningsleden niet in staat waren om te bevestigen dat al het vlees werd uitgedeeld. Daarom vermoedt Sea Shepherd dat griend nummer 30 tijdens de Tórshavn-grind werd afgeslacht.

Teveel grienden afgeslacht voor vleesdistributie Echter, er zijn nog drie vragen onbeantwoord: Waarom was het karkas zo intact? Waarom was niet al het vlees van de griend verdeeld, zoals de standaard grind-praktijk voorschrijft? En waarom lijkt het alsof de griend werd verzwaard om te zinken?  Sea Shepherd landteam-leider, Rosie Kunneke, vermoedt dat veel van de grienden die gedood zijn tijdens de Tórshavn slachting gewoon zijn weggegooid, want er waren te veel dieren voor de lokale overheden om te verwerken voordat het vlees vervuild zou zijn.

Een dergelijke verspilling is niet ongehoord. Na de slachting van 62 grienden bij het moordstrand van Viðvík in 2010, blijkt uit rapporten dat de lichamen van de meeste van de grienden werden weggegooid. Net als de slachtpartij op 23 juli in Tórshavn, waar de walvissen laat in de nacht werden geslacht, en de vleesdistributie uitbleef tot de volgende dag. Hierdoor was het merendeel van het vlees vervuild geraakt en werden de lichamen weggegooid.

Op dinsdag bezochten Sea Shepherd-bemanningsleden het Tórshavn politiebureau om meer informatie te vragen over wat er met de lichamen was gebeurd van de 142 afgeslachte grienden tijdens de grind bij Tórshavn op 23 juli. De gouverneur (ook politieagent en de beheerder van de lokale grind) verklaarde echter: "Ik wil niet met mensen van Sea Shepherd praten."

The crew of the Sam Simon makes the gruesome discovery, and sends the small boat to investigate further. Photo: Sea Shepherd

De bemanning van de Sam Simon doet een gruwelijke ontdekking,
en stuurt de kleine boot voor verder onderzoek.
Photo: Sea Shepherd

The carcass was measured at 5.6 meters long, a similar length to the small boat. Photo: Sea Shepherd

Het karkas was 5,6 meter lang,
eenzelfde lengte als de kleine boot.
Foto: Sea Shepherd

Sea Shepherd crewmember holds the rope that was found, tied around the whales neck and tail. Photo: Iraultza Darias

Een Sea Shepherd-bemanningslid houdt het touw vast dat werd
gevonden rondom de nek en de staart van de walvis.
Photo: Iraultza Darias