Beach cleanup

KNOKKE-HEIST 29/07/2017

Een team vrijwilligers van Sea Shepherd België heeft op 29 juli 2017 een beach cleanup gedaan in Knokke-Heist.

We konden veel afval verzamelen: plastic flessen en dopjes, plastic lepeltjes, plastic speelgoed, koorden... allemaal heel gevaarlijk voor de zeevogels en andere zeedieren. Bedankt aan alle deelnemers! 

>> Zin om mee te doen bij een volgende actie? Klik hier

beach cleanup

 

Warrelniet

BELGISCHE WETGEVING SUCCESVOL GEWIJZIGD OM ZEEZOOGDIEREN TE BESCHERMEN TEGEN VERDRINKING IN WARRELNETTEN!

Op 1 mei 2014 lanceerde Sea Shepherd Belgium zijn eerste nationale campagne. “Warrelniet” eiste een verbod op het recreatieve gebruik van kieuw- en warrelnetten op Belgische stranden. Over het laatste decennium verdronken immers steeds meer bruinvissen en zeehonden in deze netten, wanneer ze kwamen jagen op vis in de strandwateren.

Sea Shepherd Belgium trok natuurorganisaties BlueShark Conservation, Natuurpunt en Sea First aan om samen een coalitie te vormen tegen de Vlaamse regering die de Europese Habitatrichtlijn al 13 jaar lang negeerde. In deze richtlijn verbiedt de Europese Commissie het recreatieve gebruik van niet-selectieve netten (zoals warrelnetten) in al haar lidstaten.

De campagne werd gelanceerd met een groots volksfeest te Nieuwpoort (een populaire badplaats). De informatiestands, Kids Club en zandsculpturenwedstrijd van het evenement werden druk bezocht, maar de Belgische VIP en ambassadeur van Sea Shepherd Belgium Tom Waes stal de show. Hij lichtte de pers en het grote publiek in van zijn steun voor de campagne en nam deel aan een wedstrijd waarin hij vijf houten bruinvissen redde uit een symbolisch warrelnet: een gigantisch doolhof opgetrokken met stokken en touwen op het strand.

Guy Swinnen, zanger van de legendarische Belgische band “The Scabs”, sloot de succesvolle campagnedag af met een gratis optreden. De belangrijkste Vlaamse media en lokale televisiestations berichtten over het originele en druk bezochte initiatief.

Een campagne website en “Warrelniet” actiestands opgetrokken bij verschillende evenementen in het land verzekerde over de volgende maanden de verdere verspreiding van de petitie. Naast de online petitie in drie verschillende talen, konden sympathisanten immers ook een geprinte versie ondertekenen of meenemen voor familie en vrienden.

Op 16 augustus werd de campagne in een hogere versnelling gebracht met een symbolische wake, een herdenken van alle zeezoogdieren die in België het leven lieten in kieuw- en warrelnetten. Op de dijk van Nieuwpoort besteedden voorbijgangers veel aandacht aan de witte doodskist met de papier maché bruinvis. Een confronterend filmpje werd vertoond waarop te zien is hoe twee bruinvissen uit een warrelnet moeten worden bevrijd om ze te redden van de verdrinkingsdood en bij avondval zorgden 50 houten bruinvissen omgeven met kaarsjes voor een ingetogen en serene sfeer.

De druk werd onmiddellijk daarna nog opgevoerd via de publicatie van een videoclip, waarin SSBE-ambassadeur Tom Waes en Sea Shepherd Global CEO Alex Cornelissen samen de Belgische bevolking inlichten over de reële gevaren van warrelnetten voor zeezoogdieren en de ongehoorzaamheid van de Vlaamse regering tegenover de Europese wetgeving.

Helemaal brandend actueel werd “Warrelniet” toen dezelfde videoclip in september in één van de populairste programma’s van het nationale televisiestation werd uitgezonden en de tekst van de clip hierin ettelijke keren werd herhaald.

Op 23 oktober tenslotte stapte een delegatie van Sea Shepherd Belgium en zijn coalitie samen met Tom Waes en niet minder dan 22.600 petitiehandtekeningen naar het kabinet van Joke Schauvliege, de minister van Natuur en Visserij van de Vlaamse regering. De onder druk staande minister beloofde tijdens het overleg om de netten voor het voorjaar van 2015 te verbieden. De ontmoeting op het kabinet werd uitgezonden in het prime time nieuws van de nationale televisiezender.

In 2007 omzeilde de Vlaamse regering nog een ingebrekestelling van de Europese Commissie omwille van het nog steeds toelaten van de netten. Ze stelde om de Commissie te sussen een theoretisch beschermingsplan op, dat vervolgens nooit werd uitgevoerd. Dankzij de bewustmakingscampagne van Sea Shepherd Belgium schaarde de Belgische bevolking zich nu echter massaal achter het door de campagne voorgesteld verbod. De administratieve procedure die het wetsvoorstel moest doorlopen werd door duizenden sympathisanten met argusogen gevolgd, met een definitief verbod van alle kieuw- en warrelnetten in België op 1 april 2015 tot gevolg.

Sea Shepherd Belgium dankt haar partners van de coalitie en alle sympathisanten die campagne steunden van harte.

Meer lezen: www.warrelniet.be