Sea Shepherd-schip de Steve Irwin heeft Freemantle, West Australië, verlaten en is op weg naar de Zuidelijke Oceaan. Dit vertrek is het officiële begin van Sea Shepherds 12e campagne in de Zuidelijke Oceaan: Operation Icefish 2015-2016. Sea Shepherd verdedigt opnieuw de ongerepte wateren van Antarctica tegen stropers. De Illegale activiteiten in 's werelds laatste grote wildernis moeten eindigen.

De Steve Irwin vertrekt uit Fremantle. Foto : Heather Lindgren

Directe actie  

Sea Shepherd maakt gebruik van directe-actie technieken tegen de Japanse walvisvloot en de 2 nog overgebleven illegale stropersschepen de Viking en Kunlun (Taishan). Zij bedreigen nog steeds het voortbestaan van het kwetsbare Antarctische ecosysteem.

"De Steve Irwin is ook dit jaar weer de enige proactief aanwezige wetshandhaving in Antarctica. Antarctica wordt bedreigd en wij zijn de enige vorm van bescherming voor het zeeleven in deze regio. We beschermen niet alleen direct de oceanen. Ook willen we onrechtmatigheden onderzoeken en documenteren én samenwerken met de wethandhavingsinstanties,” aldus kapitein Chakravarty.

Veranwoordelijkheid van regeringen

Terwijl kapitein Chakravarty en de bemanning van de Steve Irwin vertrekken naar de Zuidelijke Oceaan, heeft Sea Shepherd opnieuw een beroep gedaan op de regeringen die verantwoordelijk zijn voor handhaving van de wetgeving ter bescherming van de Zuidelijke Oceaan. Sea Shepherd heeft hen opgeroepen in te grijpen tegen de stropers.

"Het mag niet aan Sea Shepherd alleen worden overgelaten om Antarctica te verdedigen," aldus kapitein Alex Cornelissen, CEO van Sea Shepherd Global. "De laatste 13 jaar hebben onze schepen en bemanningen internationaal een licht geschenen op de illegale walvisjacht en meer recent op de illegale zeebaarsstroperij. Nu is het tijd voor de overheden om op te staan en serieuze maatregelen te nemen tegen het probleem van de stroperij in de Zuidelijke Oceaan."

Managing Director van Sea Shepherd Australië, Jeff Hansen, zei: "Sea Shepherd heeft versterking nodig. 76,9% van de Australiërs wil dat de Australische regering een schip stuurt om de Japanse walvisvloot tegen te houden. Australië heeft Japan voor het Internationaal Gerechtshof gesleept, en is daarvoor enorm geprezen. Maar nu moet de regering de verantwoordelijkheid nemen de wet te handhaven en een schip sturen om zich te verzetten tegen de walvisstropers."

Klik hier voor het filmpje.

Capt. Sid Chakravarty staat de media te woord.Foto: Tim Watters

De trossen gaan los. Foto: Eliza Muirhead

Capt. Sid. Chakravarty overziet het vertrek van de Steve Irwin. Foto: Tim Watters

De crew van de Steve Irwin neemt afscheid van supporters. Foto: Tim Watters