Alex Cornelissen, CEO van Sea Shepherd Global, is gedagvaard om voor de rechtbank in de Faeröer-Eilanden te verschijnen. Hij ontving deze dagvaarding van een Deense politieman buiten het Deense parlementsgebouw.

Kapitein Cornelissen wordt gedagvaard als hij het Deense parlementsgebouw verlaat.
Photo: Sea Shepherd

Alex Cornelissen kreeg de dagvaarding omdat Sea Shepherd grienden en andere kleine walvisachtigen verdedigde tijdens de campagne Operation Sleppid Grindini. Er zijn in 2015 490 grienden afgeslacht tijdens de beruchte Faeröerse drijfjachten. Door de directe acties van de vrijwilligers van Sea Shepherd, zijn de levens van honderden grienden gered.

Denemarken steunt de grind

De dagvaarding kwam nadat Sea Shepherd een presentatie over de grind gaf aan een groep Deense parlementariërs. Ook Nederlandse collega’s Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland en juriste Liesbeth Zegveld waren tijdens de presentatie aanwezig. In de presentatie onderstreepte Sea Shepherd de internationale wettelijke verantwoordelijkheden van Denemarken om grienden te beschermen.

"We werden buiten het Deense parlementsgebouw gedagvaard door een Deense politieman, nádat wij op uitnodiging van Denemarken het Deense Parlement toespraken over onze standpunten met betrekking tot de grind. Dit bevestigt alleen maar dat Denemarken actief betrokken is bij het slachten van grienden," zegt Cornelissen over de dagvaarding.

Groeiende kritiek op de grind vanuit Europa

"Het tij keert tegen de grind," zegt Geert Vons. "De kritiek vanuit Europa neemt toe. Er is toenemende druk op de regering van Denemarken om steun aan de slachtpartijen te stoppen. Daarmee is het duidelijk dat de wereld niet langer bereid is om stilzwijgend naar deze slachtpartijen te kijken."

Kapitein Cornelissen spreekt voor de leden van het Deense parlement terwijl de supporters toekijken.
Foto: Sea Shepherd