Gisteren is een groep van 11 grienden afgeslacht op het strand van Fuglafirði in de Faeröer-Eilanden. Het is de zesde grind van dit jaar op de eilandengroep. Het totaal aantal grienden dat in 2015 is afgeslacht in de drijfjachten staat nu op 501.

 

Photo: Sigrid Petersen

Langzame marteldood

Sea Shepherd betwist ten zeerste de claims in de lokale media, dat de slacht snel ging.

"Gedurende anderhalf uur werden deze grienden opgejaagd door kleine boten, werden ze het strand op gedreven, kregen ze haken in hun ademgaten geslagen en werden de rotsen en het zand op gesleept om vervolgens te worden afgeslacht in het bijzijn van hun familieleden," aldus Rosie Kunneke, leider van het Sea Shepherd landteam tijdens de meest recente campagne ter verdediging van grienden. "Video’s en foto's, gemaakt door Sea Shepherd eerder dit jaar, tonen duidelijk de waarheid van de grind. Het is een langzame marteldood.’’

Alhoewel de meeste slachtpartijen gedurende de zomermaanden plaatsvinden, kan een grind elke tijd van het jaar worden uitgeroepen.  CEO van Sea Shepherd Global, kapitein Alex Cornelissen, verklaart: "De griendenslachters zijn opportunistische jagers en zullen moorden wanneer de kans zich voordoet. De enige manier om ervoor te zorgen dat deze dieren volledig beschermd zijn, is om de grind voorgoed te verbieden."

Verantwoordelijkheden van Denemarken

Terwijl de bemanningsleden van Sea Shepherd voor dit jaar de eilandengroep hebben verlaten, heeft de organisatie gezworen om druk te blijven uitoefenen tegen de grind.  Afgelopen maand werd Sea Shepherd uitgenodigd door de Faeröer Eilanden Commissie van Denemarken om haar positie aangaande de griendenslacht te presenteren aan de leden van het Deense parlement.

In de presentatie onderstreepte Sea Shepherd de internationale, juridische verantwoordelijkheden van Denemarken om grienden te beschermen, om te verbieden dat ze moedwillig gedood kunnen worden en om een dergelijk regelgeving nationaal te handhaven. Hiermee werd wederom aangestipt dat de steun van Denemarken aan de grind in strijd is met de wettelijke verplichtingen.

"We zullen ervoor zorgen dat de wereld de verschrikkingen op de Faeröer-Eilanden die voortduren niet kan negeren en dat Denemarken verantwoordelijk wordt gehouden voor haar criminele medeplichtigheid aan deze bloedige slachtpartijen, " besloot Cornelissen.

Slachting bij Fuglafirði
Photo: Sigrid Petersen