De Bob Barker is toegang geweigerd door de Deense Faeröer-eilanden. Na aankomst in de haven van Sund betrad de Deense Douane het schip voor onderzoek. Na de inspectie leek er niets aan de hand, maar de dag erna kregen alle 21 crewleden het bevel het land te verlaten.

Sea Shepherd vecht uitzetting aan

The Bob Barker prepares to depart Sund after its crew is denied entry to the Faroe Islands by Denmark. Photo: Sea ShepherdDe Bob Barker verlaat Sund nadat Denemarken de toegang tot de Faroer eilanden heeft geweigerd.

De Deense autoriteiten hebben gezegd dat het bevel tot weigering uitgegeven was omdat de crewleden verdacht worden van het verstoren van de publieke orde. Op de officiële documenten staat echter geen duidelijke legale reden. Sea Shepherd vecht de uitzetting aan.

De Bob Barker was in de Faeröer-eilanden om de Brigitte Bardot, de Sam Simon en het landteam tijdens Operation Sleppid Grindini te versterken. De Bob Barker is het eerste schip dat niet werd toegelaten in de eilanden.

Arrestaties Sea Shepherd

Dit jaar werden tot nu toe 490 grienden geslacht tijdens de grindadráp. 12 vrijwilligers van Sea Shepherd werden gearresteerd toen zij de grienden wilden verdedigen. Twee van hen zijn inmiddels vrijgesproken omdat er te weinig bewijs tegen hen was. De kleine boot, Farley, waar zij op voerden is nog wel in beslag genomen door de politie. Vier andere vrijwilligers zijn het land uitgezet.

Internationale druk neemt toe

Terwijl Sea Shepherd doorgaat met het beschermen van de grienden, groeit de internationale druk tegen de slachtingen op de eilanden. Zo hebben twee Duitse cruisemaatschappijen gezegd de Faeröer-eilanden als bestemming te schrappen. Politici uit Luxemburg, Italië en het Verenigd Koninkrijk hebben publiekelijk hun minachting over de grind geuit. Het Schotse dorpje Wicks heeft aangekondigd zijn verbintenis met de stad Klaksvik te verbreken. Dit blijft zo totdat de slachtingen op de eilanden worden gestopt.

The international crew of the Bob Barker, including 11 EU nationals, denied entry to the Faroe Islands by Denmark. Photo: Sea ShepherdDe internationale bemanning van de Bob Barker,
waaronder 11 bemanningsleden uit de EU,
is de toegang tot de Faroer eilanden geweigerd.