PERSBERICHT 12 augustus 2015 – voor onmiddellijke publicatie
 

Tom Waes, Axel Daeseleire, Chris Dusauchoit, Pol Goossen, Guy Swinnen en Maarten Forceville – schepen van Jeugd Herent, ondertekenen weerwoord van dierenrechtenorganisaties op open brief van Boudewijn Seapark.

Naar aanleiding van het verbod van Herent dat uitstappen van de gemeentelijke speelpleinwerking naar Boudewijn Seapark verbiedt, reageert het pretpark met deze driftige open brief gericht aan schepen van Jeugd Maarten Forceville: http://www.boudewijnseapark.be/open-brief-aan-schepen-maarten-forceville-van-herent/

Hieronder vindt u een reactie op die open brief, ondertekend door Maarten Forceville, Tom Waes, Axel Daeseleire, Chris Dusauchoit, Pol Goossen, Guy Swinnen en een coalitie van zes verschillende Belgische dierenrechtenorganisaties; zodat het Belgische publiek zich een objectief beeld kan vormen van het Brugse dolfinarium.

De bewijsvoering van onze argumenten vindt u telkens terug in de aangegeven links.

In de open brief van Boudewijn Seapark wordt beweerd dat:

• op vraag van de kamer van Volksvertegenwoordigers de Raad van Dierenwelzijn een werkgroep heeft samengesteld, bestaande uit dierenwelzijnsorganisaties, natuurbeschermingsorganisaties, biologen, dierenartsen en vertegenwoordigers van dolfinaria.

Onze reactie: Twee van de drie dierenwelzijnsorganisaties die zetelden in deze werkgroep weigerden de besluittekst van de werkgroep te ondertekenen (pag 4) omdat zij het volstrekt oneens waren met de bevindingen en de adviezen totaal ontoereikend vonden. Er was dus geen consensus wat betreft het finale besluit van de werkgroep.

• Belangrijkste conclusie: er is geen sprake van verstoord welzijn bij onze dolfijnen.

Onze reactie: T. Frohoff, een expert in dolfijnengedrag die de dolfijnen van het Boudewijn Seapark in 2005 observeerde, besloot in haar wetenschappelijke rapport dat het welzijn van de dolfijnen slecht was en de omgeving niet geschikt voor het fysiologische en psychologische welzijn van de dolfijnen. Citaat 1: “I was surprised to see what I determined to be so many critically dangerous and substandard occurrences of poor dolphin welfare in such a short period of observation time.” Citaat 2: “I observed numerous indications of physical dangers to the dolphins as well as psychological distress that are referred to in the scientific literature.”
Dit rapport werd door de werkgroep Dierenwelzijn niet opgenomen in hun overwegingen en verzwegen in de werkgroep fiche!
Daarnaast slagen de vijf vrouwelijke dolfijnen in Brugge er, ondanks de hoge prioriteit van het fokprogramma en de uitwisseling van de mannelijke dolfijnen, al sinds 2003 niet in gezonde nakomelingen te verwekken. Telkens overlijden de baby’s nog tijdens de zwangerschap of vlak erna. In het wild sterft ongeveer 50% van de kalfjes binnen het eerste levensjaar. Gezien de extra zorg in een dolfinarium en de afwezigheid van gevaren als roofdieren en netten moet men ervan uitgaan dat de kans op gezonde nakomelingen hier toch hoger ligt. In Harderwijk, waar de dolfijnen in tegenstelling tot in Brugge, wél direct daglicht zien, verse buitenlucht kunnen ademen en interactie kunnen hebben in een ruime lagune in de open lucht, stellen zich veel minder problemen met de voortplanting. Een nieuw, onafhankelijk en professioneel onderzoek naar de stresslevels en het welzijn van de dolfijnen in het Boudewijn Seapark dringt zich dus op.

• onze oudste dolfijn 49 jaar oud is en wetenschappelijk bewezen is dat dolfijnen langer leven in dolfinaria dan in de natuur.

Onze reactie: Het vaststellen en opvolgen van de leeftijd van wilde dolfijnen in de oceaan is uitermate moeilijk. Hetzelfde geldt voor dolfijnen in gevangenschap die in de vrije natuur geboren werden. Bovendien moeten er om een correcte trend vast te stellen, vele individuen gevolgd worden. Zelfs bioloog R. Wells, die 34 jaar lang een groep dolfijnen volgde aan de kust van Florida en schat dat een aantal leden van de groep meer dan 50 jaar oud waren, bevestigt dat een definitieve gemiddelde levensduur van dolfijnen in de vrije natuur niet gekend is. De bewering van het dolfinarium dat dolfijnen in gevangenschap met zekerheid langer leven is dan ook onwetenschappelijk en onprofessioneel.

• het dolfinarium van Boudewijn Seapark voldoet aan alle Europese en Belgische wetgeving voor het houden van tuimelaars.
• het dolfinarium van Boudewijn Seapark lid is van European Association for Aquatic Mammals (EAAM), een belangen organisatie die de strengste regels aan haar leden oplegt ten aanzien van het houden van dolfijnen.

Onze reactie: Deze uitspraken zijn opzettelijk misleidend. Bij het houden van 7 dolfijnen is het Boudewijn Seapark NIET conform de Belgische wetgeving en al helemaal niet conform de EAAM richtlijnen!
In het document
Beschouwingen over het houden van dolfijnen in dolfinaria’, een dossier dat de Belgische Federale Overheid samenstelde ter voorbereiding van de oprichting van de werkgroep, staat op pagina 14 een tabel (Tabel 5) met de absolute minimumvereisten, zowel van de Belgische wetgeving als EAAM, voor het huisvesten van 7 dolfijnen. Volgens deze tabel schrijven de Belgische wetgeving en EAAM respectievelijk een minimum van 550m² en 625m² wateroppervlak voor, terwijl de bassins in Brugge samen slechts 526m² groot zijn!
De werkgroep Dierenwelzijn vermeldde
in hun fiche op pagina 3
echter slechts 6 dolfijnen waardoor de afmetingen van het bassin dan nét wel binnen de Belgische wetgeving vallen.
Er verbleven op dat moment zes dolfijnen in het park maar dolfijn Roxanne was reeds 6 maanden zwanger van baby Origi, zodat een bijkomende zevende bewoner in de nabije toekomst, vaststond! Na het overlijden van Origi werd dolfijn Linda naar Brugge gestuurd als zevende dolfijn!
Bovendien is het achterbassin te ondiep volgens de wettelijke minimumvereisten en worden er in deze tank in de winter ook nog eens zeeleeuwen gehuisvest.  

• de Vlaamse overheid ieder jaar een vergunning verleent aan het Boudewijn Seapark voor het houden van dolfijnen en zeehonden voor educatieve en wetenschappelijke doeleinden.

Onze reactie: Wij gaan er dan ook vanuit dat de Vlaamse overheid, er niet van op de hoogte is dat het bassin van Brugge niet conform de Belgische wetgeving is.

• Boudewijn Seapark meewerkt aan onderzoeken die in de natuur niet mogelijk zijn en hiermee de soortgenoten in het wild helpt. Zo is er in het verleden een succesvolle oplossing gezocht voor de ongewenste bijvangst van dolfijnen in de visserij.

Onze reactie: Hiermee doelt het Seapark op de ontwikkeling van “pingers”. Een akoestisch systeem dat kleine zeezoogdieren als bruinvissen verjaagt zodat ze niet terecht komen in warrelnetten. Het Europees Parlement verklaart echter op pagina 7 van haar verslag van Verordening (EG) Nr. 88/98 van januari 2014 het volgende. Citaat: “Tot nu toe zijn akoestische afschrikmiddelen (pingers) slechts succesvol gebleken gedurende een korte periode en onder bepaalde omstandigheden. Het gebruik op lange termijn zou negatieve gevolgen kunnen hebben, zoals gewenning en de verdrijving van dieren uit hun habitats. Om deze redenen mag het gebruik van akoestische afschrikmiddelen niet worden gezien als de oplossing voor het incidenteel doden van kleine walvisachtigen, en moeten alternatieve methodes worden ontwikkeld.”
De coalitie dierenwelzijnsorganisaties van de “Warrelniet” campagne vond een alternatief dat bijvangst van bruinvissen in warrelnetten van sportvissers voorkomt. Na een bewustmakingscampagne en de overhandiging van 22.800 handtekening aan Vlaams minister van Visserij Joke Schauvliege, werd het recreatieve gebruik van warrelnetten in België op 1 april 2015 verboden.

Tenslotte willen wij in verband met de wetenschappelijke en educatieve kwaliteiten van dolfinaria nog toevoegen:
Volgens het wetenschappelijke rapport
The Case Against Marine Mammals in Captivity’ van de Humane Society International (HSI) en de World Society for the Protection of Animals (WSPA), beïnvloedt het opsluiten en conditioneren van dolfijnen hun gedrag en natuurlijke instincten zodanig, dat ze geen bijdrage meer kunnen leveren in die zin. In de vrije natuur leven deze dieren in complexe en hechte sociale familieverbanden en gebruiken ze vernuftige jachtsystemen en echolocatie om hun prooien te bejagen. In dolfinaria worden ze geplaatst in voor hen, zeer kleine en gechloreerde betonnen bassins, samen met andere, vreemde dolfijnen. Het jachtinstinct wordt gereduceerd tot een bedelen voor dode vis en het verplicht uitvoeren van zinloze kunstjes.
In een dolfinarium kunnen deze toproofdieren ook geen gebruik maken van die echolocatie. Dit unieke oriëntatie- en jachtsysteem bestaat uit het uitstoten van sonargolven. Het laat ze toe de locatie, afstand, vorm en dichtheid van prooien en voorwerpen te bepalen. In een betonnen tank stuitert die sonar tegen de muren. Dat leidt tot ernstige verwarring van het zintuigelijke apparaat. Er wordt in het rapport dan ook vanuit gegaan dat het niet mogelijk is om de essentie van dolfijnen te bestuderen in dolfinaria, omdat die essentie er juist wordt vernietigd.
Het rapport besluit verder dat geen enkele tank en zelfs geen enkel zee-bassin kan voldoen aan de noden van dolfijnen. Niets kan de immense ruimte, de golven, de algen, de scholen vis en de druk van de dieptes nabootsen.

Andere Europese landen houden reeds rekening met deze belangrijke nieuwe inzichten. Over de laatste jaren werden dolfinaria al verbannen in Oostenrijk, Cyprus, Ierland, Tsjechië, Slovakije, Estland, Letland, Hongarije, Polen en Luxemburg. De overheden van deze landen vinden dat het in gevangenschap houden van zeezoogdieren in deze tijd niet meer ethisch te verantwoorden is.

Dit weerwoord werd ook doorgestuurd naar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, met de vraag een onderzoek te starten naar het Boudewijn Seapark, naar het welzijn van de dolfijnen en om na te gaan of de door het dolfinarium aangekondigde verbeteringen van lucht- en waterfiltratiesystemen en de investering in een meer natuurlijke leefomgeving voor de dolfijnen, effectief werden doorgevoerd.

Dit weerwoord werd ondertekend door:

Maarten Forceville – Schepen van Jeugd Herent
Tom Waes
Axel Daeseleire
Chris Dusauchoit
Pol Goossen
Guy Swinnen
Anne Van Ingelgem & Tom Engelen - President en bestuurslid Sea Shepherd Belgium
Katrien Vandevelde & Jan Wouters - Oprichters BlueShark Conservation
Benjamin Loison & Annelies Mullens - Mede Oprichter en bestuurslid Bite Back
Dos Winkel - Ondervoorzitter en Oprichter Sea First Foundation
Yvon Godefroid - Oprichter Dauphins Libres
Yvan Beck - Oprichter Planète Vie


Contact:
Katrien Vandevelde –
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0473/395130