Op 14 december 2002 zonk het Noorse vrachtschip Tricolor op 30 kilometer van de Belgische kust.

http://www.vliz.be/docs/groterede/GR07_zwarte_vloed.pdf

Het resultaat was een nooit geziene olieramp.

Duizenden zeevogels werden het slachtoffer van deze ramp. Achttienduizend zeevogels spoelden aan op de Belgische stranden; zieltogend of dood. Niemand weet hoeveel dieren op zee om het leven kwamen. Vogelopvangcentrum Oostende stond voor een quasi-onmogelijke opdracht: duizenden met olie besmeurde, ten dode opgeschreven vogels werden binnengebracht voor verzorging.

En hét doel was: zoveel mogelijk dieren redden. Critici geloofden er niet in.

Maar tientallen verbeten vrijwilligers en het team van VOC Oostende zorgden ervoor dat 40% van de levend aangetroffen dieren weer vrijgelaten konden worden.

Een maand lang vechten voor doodzieke zeevogels maakte een enorme indruk op een aantal vrijwilligers die een decennium later deel uitmaken van Sea Shepherd Belgium.

In 2015 besloot Sea Shepherd Belgium een “Oiled Bird Rescue Team” op te zetten. Een team Sea Shepherd vrijwilligers, getraind om ingezet te worden in geval van een olieramp. De vraag is niet of, maar wanneer de volgende ramp zal plaatsvinden.

Sea Shepherd Belgium is van mening dat we paraat moeten staan om zeeleven te beschermen. In casu: zeevogels. VOC Oostende (http://www.vogelopvangcentrum.be/nl) directeur Claude Velter ging akkoord met ons voorstel om Sea Shepherd vrijwilligers op te leiden. Dankzij deze opleiding kunnen vijftien Sea Shepherd Belgium vrijwilligers in heel Europa aan de slag als er een olieramp gebeurt en met olie besmeurde zeevogels verzorgd moeten worden. We zijn bijzonder tevreden dat Sea Shepherd Belgium mee het verschil kan maken tussen leven of dood voor de slachtoffers van -door de mens veroorzaakte- olierampen.

Zes Sea Shepherds slaagden op zaterdag 25 maart voor de basiscursus. Proficiat!

Sea Shepherd Belgium