Op vrijdag 25 november heeft het Deense Gerechtshof in Tórshavn, Faeröer Eilanden, Sea Shepherd’s kapitein Jessie Treverton schuldig bevonden aan het schenden van de Faeröerse dierenrechten door ‘onnodig lijden’ toe te brengen aan een school dolfijnen.

 

Sea Shepherd Crew van de Spitfire: Celine Le Diouron, Marion Selighini en Captain Jessie Treverton.

Elk jaar worden er meer dan 800 grienden en andere kleine walvisachtigen afgeslacht op de Faeröer Eilanden tijdens de zogenaamde grindadráp, waar Sea Shepherd zich al sinds de jaren 80 actief tegen verzet.

Het was tijdens een actie op 17 september 2014 dat kapitein Jessie Treverton en 2 andere Sea Shepherd bemanningsleden probeerden om met hun MV Spitfire een school van beschermde Atlantische wit-gestreepte dolfijnen te beschermen tegen de grindadráp door ze uit de baai van een van de slachtbaaien van de Faeröer Eilanden te drijven. Na te worden opgejaagd en overmeesterd door de Deense strijdkrachten, werd hun boot ingenomen en werden de drie vrouwen gearresteerd door de Faeröerse politie.

Na meerdere opschortingen van de rechtszaak door het Deense hof op de Faeröer Eilanden, kwam Treverton’s zaak eindelijk voor op 24 november 2016. Ze werd hier schuldig bevonden aan het onnodig toebrengen van lijden aan een school dolfijnen en er werd haar een boete van 5500 Deense kronen opgelegd (zo’n €740).

“Ik ben verheugd dat uit deze uitspraak blijkt dat het uitdrijven van een school dolfijnen tegen de dierenrechten in gaat. Als deze wet op mij van toepassing is, dan is het ook toepasbaar op de  Faeröer”, aldus kapitein Treverton. “Een wettelijk precedent is geschapen; dolfijnen verdrijven is tegen de Faeröerse wet. Dit is een overwinning voor de oceanen!”

 “Dit is een historische uitspraak”, zei Geert Vons, campagneleider van Sea Shepherd’s acties tegen de grindadráp. “Het schuldig bevinden van Jessie schept een precedent dat het manoeuvreren met een kleine boot om dolfijnen samen te drijven als schending van dierenrechten wordt beschouwd. Dit is precies wat de Faeröerse boten doen wanneer ze de dolfijnen opjagen richting een van de slachtbaaien om ze aldaar af te maken.”

De 6 uur durende zitting afgelopen donderdag bevatte ook een verklaring van Sea Shepherd UK's Chief Operations Officer Rob Read aangaande het aanvallen en inbeslagnemen van de MV Spitfire. De Faeröerse aanklager poogde nog om er voor te zorgen dat de boot niet zou worden terug gegeven, of anders alleen de romp, dus zonder de twee 200pk motoren. De Deense rechter besliste echter dat de boot intact dient te worden geretourneerd.

“Sea Shepherd heeft 2 jaar geen gebruik kunnen maken van de MV Spitfire, en nu heeft Sea Shepherd UK de boot succesvol weten terug te vorderen”, aldus Rob Read. “Na uitvoerige checks hier op de Faeröer Eilanden, zal de MV Spitfire terugkeren naar de UK.”

In afwachting van de uitspraak, had kapitein Treverton de politie alvast ruim voorzien van video-bewijsmateriaal om een onderzoek te kunnen openen tegen de vele breuken van de Faeröerse dierenrechten door de inwoners tijdens de recente grindadráp 2016.

Deense Marine achtervolgt en arresteert de MV Spitfire vanwege het beschermen van dolfijnen.