Sea Shepherd publiceert aangrijpende beelden van illegale visserij in de Indische Oceaan.

Sea Shepherds vlaggenschip, de Steve Irwin, is op weg naar de Indische Oceaan om er een confrontatie aan te gaan met een moordenaar in onze oceanen.

Een vloot van vissersboten is op open zee in de Indische Oceaan actief aan het vissen met drijfnetten, een vorm van bevissing die verboden werd door de Verenigde Naties in 1992 wegens de willekeurige en destructieve impact ervan.

Profiterende van het afgelegen karakter van het gebied en van het feit dat de wet er niet streng wordt gehandhaafd, voert de vloot deze verouderde, onwettige praktijk uit.

De Steve Irwin onderschepte de vloot van schepen betrokken in illegale visserij voor het eerst in januari 2016. Vandaag heeft Sea Shepherd schokkende foto’s en video’s van deze ontmoeting gepubliceerd, die beelden tonen van haaien, dolfijnen, zeehonden en verschillende soorten vissen, waaronder de bedreigde Zuidelijke Blauwvintonijn, allemaal verstrengeld en dood in de illegale netten.

Het doel van deze nieuwe campagne, Operatie Drijfnet (Operation Driftnet), is om een confrontatie aan te gaan met deze schepen, terwijl ze bezig zijn met illegale visserij, en om vervolgens directe actie technieken aan te wenden om hun activiteiten stop te zetten.

Sea Shepherd zal deze schepen ook documenteren en bewijzen verzamelen van hun activiteiten om zo te helpen bij onderzoek aan land.

Met behulp van deze combinatie van acties op zee en aan land, heeft Sea Shepherd het doel om dit destructief spoor van deze schepen te beëindigen.

Campagneleider en kapitein van de Steve Irwin, Siddharth Chakravarty zei: “Drijfnetten werden in 1992 verboden door een moratorium van de Verenigde Naties. De naties van de wereld waren 24 jaar geleden bezorgd om de negatieve impact van deze vorm van visserij. Drijfnetten hadden toen geen plaats in de oceanen van de wereld, en dat hebben ze vandaag ook niet. Onze rol is om ervoor te zorgen dat het verbod wordt nageleefd.”

Sea Shepherd verwacht om de vloot van schepen in de komende dagen aan te vallen.

Klik hier voor de video.

Steve Irwin bemanningslid, Erica, houdt een gewone dolfijn vast,
die in het illegale net dood werd teruggevonden. (Foto: Eliza Muirhead

Bemanning van de Steve Irwin hijst de verlaten drijfnetten uit de oceaan. (Foto: Eliza Muirhead)

Kapitein Chakravarty met enkele van de vele dieren vermoord in de illegale drijfnetten. (Foto: Tim Watters)

Een bruine zeehond, dood teruggevonden, door de illegale netten. (Foto: Eliza Muirhead)